Kvasný Průmysl, 1959 (roč. 5), číslo 10


Příspěvek k hospodárnosti sladovnických hvozdů.Recenzovaný článek

V. VLČEK

Kvasny Prum. 1959; 5(10): 225-227 | DOI: 10.18832/kp1959029  

Na základě uvedených výsledků možno konstatovat, že se provoz na nově rekonstruovaném parním hvozdu velmi dobře osvědčil. 1. Otop parou je bezpečný, jednoduchý a velmi dobře regulovatelný. Bylo by záhodno doplnit jej (jak bylo projektováno) příslušnými měřidly a podle údajů teploměru pod dolní lískou zautomatizovat přívod páry pomocí nastavitelné programové regulace a rovněž řídit chod ventilátorů podle psychrometru, umístěného nad horní lískou. 2. Otop parou při normálním nastření a při turnusu 2x12 h vykazuje spotřebu tepla mařeno v páře 77 500 kcal na100 kgsladu, resp. 103 300 kcal počítáno s účinností parního kotle 75%. 3. Spotřeba...

K otázce mikrobiální syntézy tuku pomocí kvasinky Rhodotorula gracilis.Recenzovaný článek

R. PRAUS, J. PROTIVA, J. DYR

Kvasny Prum. 1959; 5(10): 233-236 | DOI: 10.18832/kp1959030  

Tato práce upozorňuje na možnost využití surovin, odpadající při výrobě glukosy ze škrobu. Pro biosynthesu tuku pomocí Rhodotorully gracilis je dextroner mimořádně vhodný, neboť neobsahuje téměř žádný dusík. Lze se právem domnívat, že po adaptaci kvasinek na dextroner bylo dosaženo stejných výsledků jako na glukose, tj. tukového koeficientu přes22 a tučnost kvasničné sušiny přes 70%. Při práci v provozním měřítku je ovšem nezbytné uvážit vztah mezi dobou fermentace a dosaženým tukovým koeficientem, neboť je nesporné, že značná část výrobních nákladů při samotné fermentaci připadá na spotřebu tepelné a elektrické energie. Pokusili jsme se...

Dôkaz skvasiteľnosti diagnostických cukrov chromatograficky.Recenzovaný článek

E. MINÁRIK, L. LAHO, A. NAVARA

Kvasny Prum. 1959; 5(10): 240-243 | DOI: 10.18832/kp1959031  

Bola vypracovaná a vyskúšaná chromatografická metóda na dôkaz skvasiteľnosti diagnostických cukrov pri identifikácii kvasiniek, umožňujúca objektivne posudzovať výsledky kvasných testov. Pomocou tejto metódy je možné pohodlne sledovať aj časový priebeh kvasenia. Pre jednoduchosť práce a reprodukovateľnosť výsledkov možno chromatografickú metódu doporučiť pre dôkaz skvasiteľnosti cukrov kvasinkami.