Kvasný Průmysl, 1959 (roč. 5), číslo 12


Zvýšení trvanlivosti piva v kovových sudech.Recenzovaný článek

V. SEKRT, J. FLACHS, G. HERLÍKOVÁ, J. HUMMEL, V. KALENDA

Kvasny Prum. 1959; 5(12): 273-277 | DOI: 10.18832/kp1959034  

Z použitých čisticích prostředků pro kovové sudy osvědčila se nejlépe 2% koncentrace Alkonu D1 a 0,7% Koncentrace NaOH. Zavedením automatické linky na mytí kovových sudů lze předpokládat, že zvýšení nákladů při použití těchto prostředků bude nepatrné. U dřevěných transportních nádob se značně zlepšil biologický stav použitím 1,5% roztoku H2O2. Praktické využití těchto poznatků uplatňují se zejména při zařazení sterilního plnění sudů do výrobní linky. Pokud se týká vhodnosti transportní nádoby, lze označit za nejlépevyhovující typ kovových sudů Fissler a Benson. Piva stabilizačně upravovaná dávala neporovnatelně lepší výsledky,...

Meteorologie v pivovarství II..Recenzovaný článek

D. ALGERT

Kvasny Prum. 1959; 5(12): 277-279 | DOI: 10.18832/kp1959035  

V příspěvku dokazuje autor ze zkušenosti známý předpoklad závislosti odbytu piva na počasí.Po objasnění fysiologických podmínek spotřeby piva a po roztřídění odbytových oblastí ke dokázána závislost matematicky korelačním počtem. Závislost je velmi vysoká a po stránce kvantitativní je zjištěno, že v průběhu kalendářního roku působí na proměnlivost odbytu piva ze všech vlivů teplota vzduchu z 86% a absolutní vlhkost z 83%. V závěru autor zavádí pojem odbytového koeficientu ukazujícího změnu odbytu piva ve vztahu k počasí v jednotlivých měsících. Toto umožňuje objektivnější d¨hodnocení plnění plánu odbytu piva a po zpřesnění...