Kvasný Průmysl, 1959 (roč. 5), číslo 6
Příspěvek k otázce složení běžných pivovarských barvicích kulérů.Recenzovaný článek
J. DYR, J. MOŠTEK
Kvasny Prum. 1959; 5(6): 129-133 | DOI: 10.18832/kp1959013
1. Papírovou chromatografií se zkoumalo glycidické složení tuzemského dextroneru, jakožto výchozí suroviny pro výrobu pivařských kulérů a zjistilos, že podstatnou část (kolem 70% v sušině) tvoří glukosa, následuje isomaltosa, pak fruktosa s maltosou a šest blíže neurčených oligosacharidů. Podstatnou část nezkvasitelných, volných redukujících cukrů tvoří podle chramotogramů předpokládaná isomaltosa. 2. Papírovou chromatografií se rovněž zkoumalo pět vzorků běžných pivovarských barvicích kulérů s průměrným obsahem téměř 26% zkvasitelných cukrů, které jsou representovány především glukosou a fruktosou. Mezi isomaltosu - ji dříve předpokládanou...
Umělé chlazení ve sladovnách.Recenzovaný článek
J. LOOS
Kvasny Prum. 1959; 5(6): 133-137 | DOI: 10.18832/kp1959014
Článek se zabývá problémem zvýšení výrobní kapacity sladoven tím, že staví chladicí zařízení umožňující prodloužit sladovnického sezónu během horkých letních měsíců. Autor analyzuje schéma a vypočítá jeho odrazu na výrobní náklady. Lze předpokládat, že v malé sladovnického rostliny dodává slad jednoho pivovaru jen tj v rostliny, které ve skutečnosti jsou tak spojeny s pivovary, aby z jejich oddělení, nová technologie nebude mít žádný podstatný vliv na výrobní náklady vypočítané na základnu 1 t sladu. Velké průmyslové sladovny slouží mnoha pivovarech bude muset nainstalovat nákladný, výkonný chladicí zařízení, které bude provozováno jen pár měsíců...
Konzervování kvasnic kyselinou mravenčí.Recenzovaný článek
J. STANĚK
Kvasny Prum. 1959; 5(6): 137-139 | DOI: 10.18832/kp1959015
Pivovarské kvasnice jsou cennou surovinou pro výrobu sušených kvasnic - krmných i živných. Jejich sběru však nevěnuje vždy dostatečná péče a někdy se s nimi nakládá jako s bezcenným odpadem. Často se tak děje pro potíže, které vznikají při skladování a dopravě. Dočasné zakonzervování kvasnic při sběru kyselinou mravenčí zabrání bakteriálnímu rozkladu, umožní jejich shromažďování a skladování i za obyčejné teploty. Kvasnice s přídavkem kyseliny mravenčí není třeba pro dopravu lisovat, protože tím, že bylo zabráněno jejich kynutí, dají se bezpečně dopravovat v uzavřených nádobách. Při sušení vytěká prakticky veškerá kyselina mravenčí...
Hodnocení různých způsobů měření cukernatosti moštů.Recenzovaný článek
Z. KUTTELVAŠER, J. JAROŠ
Kvasny Prum. 1959; 5(6): 139-144 | DOI: 10.18832/kp1959016
Při kontrole přesnosti různých metod měření cukernatosti moštů bylo statisticky zjištěno, že hodnoty naměřené klosterneuburgským moštoměrem se pohybují v daném rozmezí chyb kolem skutečného obsahu cukru, takže jim odpovídají i hodnoty naměřené refraktometrem a přepočtené podle vzorce 0Rf x 0,85 nebo přímo odečtené obsahy cukru podle tabulek n.p. MEOPTA. Přepočtené hodnoty podle tabulkyŠpreňarovy mají příliš odlišný průměr od 100% a neudávají nám proto přesný obsah cukru, obsaženého v měřeném moštu.Hodnoty přepočtené podle tabulky Voskobojnikovy udávají největší odklon naměřených hodnot od ideálního průměru...
Meranie hladiny (objemu) pri droždiarenskom kvasení.Recenzovaný článek
F. VAŇO, V. STUCHLÍK
Kvasny Prum. 1959; 5(6): 144-147 | DOI: 10.18832/kp1959017
Bolo opísané zariadenie pre pomerne spoľahlivé meranie hladiny (objemu) pri droždiarenskom kvasení na princípe hydrostatického tlaku, ktoré možno využiť vo všetkých prípadoch, kde ide o meranie hladiny (objemu,váhy ) tekutiny v nádobách , ktoré majú vo vertikálnom smere konštantný prierez. Podmienkou spoľahlivej funkcie zariadenia je dokonalá tesnost všetkých spojov a dodržanie experimentálne zisteného množstva vzduchu privádzaného do meracej trubice.