Kvasný Průmysl, 1959 (roč. 5), číslo 9
Objektivní posuzování hořkosti piva.Recenzovaný článek
M. KOTRLÁ-HAPALOVÁ
Kvasny Prum. 1959; 5(9): 208-211 | DOI: 10.18832/kp1959026
1. Bylo provedeno srovnání a hodnocení spektrálních způsobů na stanovení hořkých látek v pivě. Zjistilo se, že navrhované metody poskytují při přesném dodržování podmínek extrakce u stejných druhů piv souhlasné výsledky. Neposkytují však obraz o skutečném množství účinných hořkých látek v pivě a nemohou proto sloužit jako podklad pro exaktní vyhodnocení hořkosti. 2. Při pokusech s analytickým stanovením hořkých látek v roztocích před hydrolysou a po ní vážkovým a spektrálním způsobem se ukázalo, že spektrálně se stanoví pouze podíl, odpovídající komplexu α-kyseliny, zatímco vážkově se stanoví veškeré hořké látky v roztoku....
Zpráva z průmyslové školy potravinářské technologie v Praze.Recenzovaný článek
K. BROŽEK
Kvasny Prum. 1959; 5(9): 211-212 | DOI: 10.18832/kp1959027
Článek obsahuje zpráva o výsledcích činností z technologické školy o potravinářském průmyslu v Praze ve školním roce 1958-59. Plány na další rozvoj fakulty vaření jsou detailně popsány. Tato fakulta je součástí skupiny průmyslu kvašení. Pouze osoby, které pracují po určitou dobu v průmyslu bude přijat do školy. Od základního odborného vzdělávání školního roku 1962-63 bude požadováno od žadatelů. Vzhledem k tomu, že toto vzdělávání trvá dva roky školy kurz dostat příležitost k práci během letních prázdnin v pivovarech. Jedna z malých pivovarů bude připojeno k školy sloužit jako laboratoře a výzkumná zařízení.
Bezhoblinová výroba kvasných octů.Recenzovaný článek
H. THOM
Kvasny Prum. 1959; 5(9): 213-216 | DOI: 10.18832/kp1959028
1.Pro všechny druhy vysokoextraktních octů z révových, ovocných nebo sladových vín má submersní kvašení nepochybnou přednost před výrobou na hoblinách, jelikož rychlé hlenění kvasné náplně při nadbytku živin nehraje zde žádnou roli. 2. I zvládnutí výrobního úkolu v lihovém octě stačí menší kvasná káď a takto se pořídí kvasírna s menší stavební investicí než jak tomu bylo při výrobě na hoblinách. 3. Spotřeba energie je vyšší než při kvašení upoutaném. 4. I když spotřeba živin při submersní výrobě lihového octa je vyšší, převáží vyšší výtěžnost zdaleka náklad na živiny. 5. Nedoporučuje se provozovat submersní ocetnici bez mechanizace a...