Kvasný Průmysl, 1974 (roč. 20), číslo 5


Flokulace a obsah polysacharidů v buněčné stěně kvasinek při kontinuální výrobě piva.Recenzovaný článek

V. S. ISAJEVOVÁ, A. J. ŽVIRBLJANSKÁ, G. M. KRICKOVOVÁ

Kvasny Prum. 1974; 20(5): 98-100 | DOI: 10.18832/kp1974015  

Studoval se vztah mezi flokulací a obsahem mananu a glukanu v buněčné stěně Sacch. carlsbergensis při kontinuální výrobě piva. Výsledky prokázaly, že změny obsahu mananu souvisejí se změnami flokulační schopnosti kvasinek. Zákonitost ve změnách obsahu glukanu nebyla zjištěna, avšak poměr obsahu mananu ke glukanu zákonitě vzrůstal s poklesem flokulační schopnosti kvasinek. Absolutní hodnota poměru mananu ke glukanu byla u kvasinek vypěstovaných za aerobních podmínek 2,7 až 4,0, za anaerobních podmínek 1,5 -1,9 apři periodickém kvašení 1,3 - 1,8.

Přehled metod stanovení polyfenolů v pivovarské praxi.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ, I. ČERNÁ

Kvasny Prum. 1974; 20(5): 100-103 | DOI: 10.18832/kp1974016  

Polyfenolové látky ze sladu a chmele mají značný význam při výrobě piva. Proto je nutno v praxi zavádět kontrolní metody jejich stanovení. V článku autorky uvádějí stručný přehled vývoje metod stanovení celkových polyfenolů a antokyanogenů v pivovarství. Je nutno, aby laboratorní pracovníci pivovarů a sladoven postupně nahradili zastaralé metody a prováděli stanovení polyfenolů a antokyanogenů moderními postupy, které jsou uznávány mezinárodními analytickými konvencemi. Jde o metody, propracované Jerumanisem, které autorky uvedou v dalším sdělení. Kromě principů základních metod stanovení polyfenolů a antokyanogenů se v článku...

Výsledky skúšok niektorých odpeňovacích prostriedkov pre droždiarne.Recenzovaný článek

S. HUNČÍKOVÁ, M. DUDOVÁ, S. ČONGRADYOVÁ, L. PAVLEOVÁ

Kvasny Prum. 1974; 20(5): 104-106 | DOI: 10.18832/kp1974017  

Sledovala sa odpeňovacia účinnosť prostriedkov na odpeňovanie droždiarenských zápar. Uvedené sú požiadavky na odpeňovače a prehlad vhodných domácich a zahraničných odpeňovacích prostriedkov