Kvasný Průmysl, 1974 (roč. 20), číslo 6


Metody stanovení polyfenolů a jejich význam v praxi.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ, I. ČERNÁ

Kvasny Prum. 1974; 20(6): 121-125 | DOI: 10.18832/kp1974018  

V článku se popisují pracovní postupy nových metod stanovení polyfenolů a antokyanogenů v pivovarství a stručně hodnotí jejich přednosti a nedostatky. Pro stanovení polyfenolů ve výzkumné práci je vhodná I.varianta metody podle Jerumanise. Tato metoda je pro praxi náročná, a proto pro kontrolní laboratoře se doporučuje jednodušší II.varianta. Metoda stanovení antokyanogenů vypracovaná Jerumanisem je selektivnější než metoda Harrise a Rickettse upravená Moštkem. Pro orientační posouzením změn v množství antokyanogenů je vhodné velmi jednoduché spektrofotometrické stanovení vypracované Frankenovou -Luykxovou. Pro hodnocení množství polyfenolových...

Použití bentonitu při výrobě šumivých vín kvašením v lahvích.Recenzovaný článek

R. VOLDŘICH

Kvasny Prum. 1974; 20(6): 129-132 | DOI: 10.18832/kp1974019  

Autor uvádí výsledky pokusů s čiřením bentonitem při výrobě šumivých vín. Přídavek bentonitu stabilizuje šumivé víno proti bílkovinným zákalům, ale zároveň může snížit pěnivost vína. Nejlépe je přidávat bentonit přímo do moštu před kvašením. Při čiření základních vín určených pro výrobu šumivých vín doporučuje autor přidávat bentonit společně s ferokyanidem draselným. Do tirážní směsi přidává v tomto případě již jen 1 až2 gbentonitu na100 lvína k zajištění dokonalé čistoty vína a k zlepšení struktury kalů (lepší roztřásání kalů v lahvích, rychlejší setřásání kalů). Strukturu kalů zlepšuje i přídavek0,5 gkřemeliny na100...