Kvasný Průmysl, 1974 (roč. 20), číslo 9


Periodicky kvašená piva z kontinuálně připravených poloprovozních mladin.Recenzovaný článek

J. MOŠTEK

Kvasny Prum. 1974; 20(9): 193-197 | DOI: 10.18832/kp1974026  

Širokým souborem analytických hodnot je doložena fyzikálněchemická a biochemická charakteristika 10° světlých periodicky kvašených piv z mladin připravených v poloprovozním měřítku kontinuálním dekokčním způsobem. Iva z mladin připravených v časových periodách mezi nezbytnou cyklickou sanitací zařízení se od piv srovnávacích várek lišila vyšším prokvašením, zvýšeným obsahem celkových nížemolekulárních dusíkatých látek, vyšších alifatických a aromatických alkoholů (které však nepřevýšily průměr u provozních piv), vyšší pěnivostí a stabilitou pěny.

Technologické parametre výroby červených vín v ČSSR.Recenzovaný článek

A. NAVARA, O. JUNGOVÁ, J. KRAMPL

Kvasny Prum. 1974; 20(9): 202-205 | DOI: 10.18832/kp1974027  

V práci sú uvedené chemické parametre pre výrobu červených vín v ČSSR, podľa ktorých možno objektívne riadiť prvé dve fázy výroby červených vín. Pre prvú fázu - zrenie bobúľ - sa doporučuje časove sledovať obsah cukrov, kyselín a antokyánových pigmentov, podľa ktorých sa určí doba zberu. Druhá fáza - nakvasovací proces - ako najdôležitejší v celej technológii červených vín vyžaduje časové sledovanie (24 hod. intervaly) obsahu cukrov, alkoholu, antokyánov, trieslovín a prchavých kyselín. Zo získaných parametrov možno objektívne určiť dobre lisovanie. Nakvasovací proces modrých odrôd je nutné realizovať v časovom intervale 9-11 dní za podmienky aplikácie...