Kvasný Průmysl, 1977 (roč. 23), číslo 4


Význam a způsob úpravy polyfenolových látek v pivovarské technologii.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ, I. ČERNÁ, J. ŠKACH

Kvasny Prum. 1977; 23(4): 73-77 | DOI: 10.18832/kp1977011  

V článku jsou shrnuty výsledky výzkumné studie o změnách koncentrace a složení polyfenolových látek v jednotlivých fázích výroby piva. Poměr polymerovaných polyfenolů k jednoduchým se při výrobě piva postupně zhoršuje. Index polymerace polyfenolů významně ovlivňuje technologický postup, kvalita sladu a chmele popřípadě zpracovávaných náhražek sladu. Úpravou koncentrace polymerovaných polyfenolových látek se zvyšuje jak koloidní, tak i senzorická stabilita piva. Autoři na příkladech vlastních experimentů analyticky dokumentují především vliv kvality a druhu surovin na změny hodnot adsorpcí polyfenolových látek a možnost využití specifických...

Problematika várečných kvasnic v pivovarských provozech.Recenzovaný článek

F. LAŠTŮVKA, Z. ŠVESTKOVÁ

Kvasny Prum. 1977; 23(4): 77-81 | DOI: 10.18832/kp1977012  

Rekapitulace obecných požadavků na vlastnosti várečných kvasnic s návrhem a popisem náhradního zařízení za klasickou propagační stanici.

Využití kontinuální kultivace při biosyntéze aminokyselin. II. L-lysin.Recenzovaný článek

P. PILÁT

Kvasny Prum. 1977; 23(4): 84-86 | DOI: 10.18832/kp1977013  

Při výzkumu mikrobiální syntézy aminokyselin je věnována největší pozornost lysinu. V posledních letech je zvláště v SSSR intenzívně studován kontinuální proces. Používané mutanty, bohaté kultivační půdy, kultivační pH v okolí hodnoty 7 i vlastní podstata kontinuální kultivace představují faktory, které značně ztěžují dlouhodobé uchování vlastností produkčního mikroorganismu a udržení sterility kontinuálního procesu. Použité 3stupňové a 4stupňové kontinuální systémy svou složitostí tyto problémy dále prohlubují.

K technológii pekárskeho droždia z hľadiska nových vetracích systémov.Recenzovaný článek

E. PÍŠ

Kvasny Prum. 1977; 23(4): 87-90 | DOI: 10.18832/kp1977014  

Tendencia sproduktívniť zariadenia pre výrobu pekárskeho droždia v rovnakom objeme, teda v rovnakom objeme spracovať viac sacharidických, sekundárnych, dusíkatých a fosforečných zložiek na väčšie množstvo biomasy, viedlo k všestrannejšiemu spojeniu rozličných vedných oblastí s výsledkom vypracovania dvojfázového fermentačného procesu. Novšou realizáciou procesu je samonasávací vetrací systém, vytvárajúci v celom objeme homogénnu dvojfázovú zmes, špecifickej hmotnosti 0,3 - 0,65 kg/l, s bublinkami rozmerov 0,01 mm až 0,1 mm na báze hustej melasovej zápary. Samonasávací spôsob nasýtenie zápar kyslíkom má viac variantov zariadenia. Podrobnosti k zariadenie...