Kvasný Průmysl, 1984 (roč. 30), číslo 11
Možnost pomnožení pivovarských kontaminujících mikroorganismů v průběhu kvašení.Recenzovaný článek
V. KURZOVÁ
Kvasny Prum. 1984; 30(11): 242-245 | DOI: 10.18832/kp1984046
Autorka sledovala modelovými kvasnými zkouškami možnosti rozvoje kontaminujících mikroorganismů za přítomnosti kulturních pivovarských kvasinek. Výsledkem bylo zjištění, že jednotlivé skupiny kontaminantů se sice při kvašení projevují různě, avšak vždy se pomnožují. Počet divokých kvasinek se při hlavním kvašení zvyšuje přibližně o 1 řád a při dokvašování se ještě zdvojnásobuje. Lactobacily se pomnožují silně, větší podíl jich však zůstává v mladém pivu. Při dokvašování se pomnožují dále, avšak podstatně méně než při hlavním kvašením. Počty pediokoků jsou na konci hlavního kvašení asi stejně jako při zakvašení a při dokvašování se jejich koncentrace...
Význam termolýzy při výrobě a užití krmných kvasnic.Recenzovaný článek
M. RUT, L. ADÁMEK, F. ŠTROS, J. KARNET, V. ŠIMEK
Kvasny Prum. 1984; 30(11): 246-249 | DOI: 10.18832/kp1984047
Důležitou operací při výrobě krmných kvasnic je tepelné opracování kvasničné suspenze. Správně provedená termolýza usnadňuje tok suspenze při vysokých koncentracích biomasy a zvyšuje nutriční hodnotu výrobku. Při nesprávně provedené termolýze vznikají ztráty ve využití plné kapacity zařízení, ztráty energie a klesá jakost výrobku. Pro hodnocení stupně termolýzy byla vypracována jednoduchá laboratorní metoda.
Význam selektovaných vínnych kvasiniek vo vinárskej technológii. IV. Časť: Aplikácia aktívnych suchých vínnych kvasiniek v československom vinárstve.Recenzovaný článek
F. MALÍK, J. MECHÁČEK, E. MINÁRIK, A. DOBOŠ
Kvasny Prum. 1984; 30(11): 249-253 | DOI: 10.18832/kp1984048
Záverečná časť práce prináša výsledky prevádzkových experimentov kvasenia hroznového muštu preparátmi aktívnych suchých vínnych kvasiniek, uskutočnených v kampani 1982 a 1983. priebehy a výsledky fermentácií, realizovaných spontánne a biologicky usmernenou fermentáciou, dokumentujú výhodnosť "čistej" cesty kvasenia. Väčšinu hroznových vín, vyrobených čistými a zmesnými kultúrami kvasiniek, charakterizuje vyššia hladina etanolu a nižšia koncentrácia prchavých kyselín a acetaldehydu. Senzorické vyhodnotenie 9 pokusných vín z troch výrobní vyznieva jednoznačne v prospech vín kvasených preparátmi ASVK.
Biotechnologie.Recenzovaný článek
V. JIRKŮ, G. BASAŘOVÁ
Kvasny Prum. 1984; 30(11): 254-257 | DOI: 10.18832/kp1984049
Biotechnologie je oblastí silných technologií, která je založena na výjimečných vlastnostech biologického materiálu - mikrobiální, rostlinné a živočišné buňky. V této souvislosti se přehledný článek týká základní problematiky, která je nyní spojována s pojmem biotechnologie. Současné požadavky a problémy i futurologické aspekty jsou uvedeny rovněž.