Kvasný Průmysl, 1984 (roč. 30), číslo 2
Nové metody pro kontrolu sladu. Stanovení α-amylasy ve sladu.Recenzovaný článek
M. NENTWICHOVÁ, A. DOLEŽALOVÁ
Kvasny Prum. 1984; 30(2): 25-28 | DOI: 10.18832/kp1984005
V práci byla stanovena α-amylasa metodou EBC a vyzkoušeny metody na principu chromogenních substrátů (Phadebas, Spofa-Test). Byla vypočtena závislost hodnot α-amylasy na ostatních důležitých kritériích jakosti sladu. Nejužší vztah se projevil s RE při 45°C(R = 0,522+) a bílkovinami (R = 0,495+). Vztah hodnot α-amylasy a ostatních analytických kritérií je vyznačen v kruhovém grafu.
Intenzifikace sladování použití, bioregulátorů.Recenzovaný článek
V. TODOROVÁ
Kvasny Prum. 1984; 30(2): 29-31 | DOI: 10.18832/kp1984006
Autorka sledovala nejprve v laboratorním měřítku změny cytologického rozluštění při klíčení ječmene působením těchto bioregulátorů: kyselina indoyl-3-octové (heteroauxin), IOK, komplexní enzymový preparát A s α-amylasovou a β-glukanasovou aktivitou a komplexní enzymový preparát B s proteolytickou aktivitou, bez aktivity amylolytické a cytolytické. Preparát IOK urychloval v použitých koncentracích cytolýzu klíčícího ječmene a stimuloval štěpení bílkovin; neměl vliv na obsah α-amylasy, avšak poněkud zvyšoval diastatickou mohutnost. Komplexní enzymový preparát A, přidaný exogenně, podporoval cytolýzu a zvyšoval α-amylolytickou...
Výroba mikróbnych bielkovín zo srvátky.Recenzovaný článek
J. ŠANDULA, L. MASLER, A. VOJTKOVÁ
Kvasny Prum. 1984; 30(2): 31-34 | DOI: 10.18832/kp1984007
Článok sa zaoberá fermentáciou kyslej a sladkej srvátky a ultrafiltrátu srvátky kvasinkami. Niektoré druhy kvasiniek utilizujú laktózu a produkujú biomasu bohatú na bielkoviny. Fermentáciu srvátky sme robili statickou a kontinuálnou kultiváciou, optimalizovali sme podmienky rastu mikroorganizmov - teplotu, pH, prídavok živín a aeráciu. Najlepšie výsledky sme dosiahli s druhmi Candida humicola, Torulopsis candida, Kluyveromyces lactis a Kluyveromyces fragilis, ktoré dávali 27-33 g suchej biomasy na liter srvátky. Obsah bielkovín biomasy bol 48-57% a celkový obsah bielkovín srvátky po fermentácii sa zvýšil 3,5-4násobne.
Úschova kvasiniek pri ultranízkej teplote.Recenzovaný článek
A. KOCKOVÁ-KRATOCHVÍLOVÁ
Kvasny Prum. 1984; 30(2): 35-38 | DOI: 10.18832/kp1984008
Autorka popisuje zkušenosti s úschovou kvasinek při velmi nízké teplotě, realizované kapalným dusíkem, kterým se dociluje teplota až -196,8°C. Metoda je proti jiným úschovným postupům nákladnější, má však proti nim obrovskou přednost v tom, že přežívá průměrně 62 někdy až 95% buněk.
Vliv mezistupňového promíchávání na růst a metabolickou aktivitu kvasinek ve vícestupňových kultivačních systémech.Recenzovaný článek
J. PÁCA
Kvasny Prum. 1984; 30(2): 38-42 | DOI: 10.18832/kp1984009
Byl sledován vliv mezistupňového promíchávání na charakter růstu a metabolickou aktivitu buněk Candida utilis v závislosti na koncentraci ethanolu v médiu. Experimenty byly prováděny ve věžovém vícestupňovém fermentoru s definovaným mezistupňovým promícháváním a v kaskádě fermentorů. Posouzení vlivu mezistupňového promíchávání vyplývá z porovnání výsledků získaných v obou typech zařízení za podmínek geometrické podobnosti, stejných rychlostí přenosu kyslíku a zřeďovacích rychlostí v jednotlivých stupních. Kultivace byly prováděny v syntetickém médiu při konstantní hodnotě zřeďovací rychlosti, teploty a...