Kvasný Průmysl, 1987 (roč. 33), číslo 6
Moderní způsoby chmelovaru. II. Část: NDK-systém, komprese brýdových par, kontinuální chmelovar.Recenzovaný článek
P. ŤOPKA, S. PROCHÁZKA, B. KOCAR
Kvasny Prum. 1987; 33(6): 161-165 | DOI: 10.18832/kp1987031
Druhá část článku je zaměřena na NDK-systém, kompresi brýdových par a kontinuální chmelovar. Vždy je uveden základní popis zařízení, jeho začlenění do souboru varny, energetické, technologické a kvalitativní aspekty.
Vliv vysokomolekulárních látek extraktu na viskozitu piva.Recenzovaný článek
J. MASÁK, J. JANATA, G. BASAŘOVÁ
Kvasny Prum. 1987; 33(6): 165-168 | DOI: 10.18832/kp1987032
První část práce je věnována měření viskozity roztoků vysokomolekulárních látek získaných z piva vysrážením 60% methanolem. Ve sraženině se stanovil obsah polysacharidů. Bílkovin a redukujících látek. Sraženina se rozpustila v jedné desetinně objemu původního piva, resp. destilované vody. Takto připravené roztoky se postupně ředily až k nulové koncentraci vysokomolekulárních látek a ve všech roztocích se měřila viskozita. V pivu je růst viskozity pomalejší ve srovnání s destilovanou vodou. Vzhledem k odlišnému složení a dalším vlastnostem vysokomolekulárních látek v různých typech piv se neprokázala závislost mezi...
Možnosti zvýšenia aktivity kvasiniek pri prekvasovaní nedokvasených vín.Recenzovaný článek
E. MINÁRIK, O. JUNGOVÁ, Z. ŠILHÁROVÁ, F. NĚMEČEK
Kvasny Prum. 1987; 33(6): 169-170 | DOI: 10.18832/kp1987033
Niektoré sorbenty (bunkové steny kvasiniek, mikrokryštalická celulóza) a aktivátor z hýfovitej huby Botrytis cinerea majú stimulačný vplyv nielen na kvasenie hroznových muštov za nepriaznivých fermentačných podmienok, ale sčasti aj na prekvasenie nedokvasených vín so zvyškom sacharidov. Technologické dôsledky sa stručne diskutujú.
Zamezení mikrobiální kontaminace v potravinářském průmyslu.Recenzovaný článek
U. VERHOEFER
Kvasny Prum. 1987; 33(6): 170-172 | DOI: 10.18832/kp1987034
Aseptický vzduch je dnes nepostradatelnou komoditou potravinářského průmyslu. V mnoha případech jsou požadavky čistoty zpřísňovány v souvislosti s požadavky vyšší trvanlivosti a skladovací stability potravinářských výrobků podléhajících zkáze. Autor se v tomto článku zabývá existujícím problémem kontaminace a z hlediska zvyšujícího se standardu čistoty popisuje nejnovější vysoce účinné zařízení sterilační filtrace.
Octárenstvo vo svetle bioinžinierskych kalkulácií. III. Problém octárenských kapacít a skladov.Recenzovaný článek
J. HRONČEK
Kvasny Prum. 1987; 33(6): 172-174 | DOI: 10.18832/kp1987035
Autor navrhuje ním vypracovanú metódu na určenie kapacity octárne a veľkosti skladov vo veľkom spotrebiteľskom rajóne. Grafická metóda umožnuje odhadnúť kapacitu zariadenia octárni pri nepravidelnom režime práce a taktiež veľkosť skladovacích priestorov. Metóda je aplikovaná na octárenstvo, ale má obecnejšie použitie.
Vliv přídavků růstových látek na tvorbu biomasy Candida utilis kultivované na sulfitových výluzích.Recenzovaný článek
F. KOLÍN, V. KRUMPHANZL, V. MATĚJŮ
Kvasny Prum. 1987; 33(6): 174-176 | DOI: 10.18832/kp1987036
Vliv přídavku melasových výpalků a kvasničného autolyzátu byl sledován při zřeďovacích rychlostech 0,1; 0,2; 0,3 h-1. Optimální koncentrace melasových výparků je 5 g . l-1. Stimulační efekt kvasničného autolyzátu nebyl prokázán.
Bioreaktory. V. Airlift reaktory.Recenzovaný článek
J. PÁCA
Kvasny Prum. 1987; 33(6): 176-179 | DOI: 10.18832/kp1987037
Jsou popsány airlift reaktory s vnitřní cirkulací, s vnější cirkulací (tabulární), reaktory s normálním a reverzním směrem toku, reaktor s performovanými přepážkami a mamutkové cirkulační reaktory. U každého typu reaktoru je uveden princip, maximální velikost a možné aplikace.