Kvasný Průmysl, 1988 (roč. 34), číslo 1


Vliv rozdílného zpracování půdy na výnosy zrna jarního ječmene a jeho technologickou kvalitu v podmínkách kukuřičné a řepařské výrobní oblasti.Recenzovaný článek

J. HRUBÝ, M. SUŠKEVIČ, J. PROKEŠ

Kvasny Prum. 1988; 34(1): 3-7 | DOI: 10.18832/kp1988001  

Na středně těžkých černozemních půdách v kukuřičné a řepařské výrobní oblasti byl prověřován vliv různých technologií zpracování půdy na výnos zrna jarního ječmene a jeho sladovnickou kvalitu. Minimální zpracování půdy do 0,15m a setí do nezpracované půdy se po stránce výnosové vyrovnalo běžné orbě na 0,22m, u těchto perspektivní technologií se však zlepšila kvalita.

Ekonomizace provozu pivovarů.Recenzovaný článek

J. LOOS

Kvasny Prum. 1988; 34(1): 7-10 | DOI: 10.18832/kp1988002  

Úspora energie je hybnou složkou ekonomizace pivovarů. V souvislosti se zvyšováním technické úrovně varny jako hlavního ekonomizačního faktoru je roztříděny dosud navrhované varní systémy a pojednává se o souvisejících spotřebách energií v pivovarech.

Mikrobiologické aspekty při ,,aseptickém plnění vína za studena".Recenzovaný článek

J. OTÁHAL

Kvasny Prum. 1988; 34(1): 11-12 | DOI: 10.18832/kp1988003  

Článek popisuje zkušenosti s praktickou aplikací aseptického plnění vín do lahví. Zároveň autor navrhuje postupy, kterými by se dosáhla trvalá mikrobiologická trvanlivost československých lahvových vín.

Biochemické a produkční vlastnosti kmenů Corynebacterium glutamicum.Recenzovaný článek

F. SMÉKAL, J. PLECHOVÁ, E. SIRŮČKOVÁ, N.I. ŽDANOVÁ, T.V. LEONOVÁ

Kvasny Prum. 1988; 34(1): 12-19 | DOI: 10.18832/kp1988004  

Prototrofní kmeny Corynebacterium glutamicum využívají řadu uhlíkatých a dusíkatých zdrojů v semisyntetických fermentačních médiích. Biosyntéza L-lysinu probíhá na nestandardních zdrojích uhlíku, jako hydrolyzátu škrobu, melase, cukerné šťávě a hydrolyzátech lignocelulózových materiálů. U optimálních zdrojů uhlíku se dosahuje za 96 hodin kultivace 33 až42 g L-lysinu v 1 litru média při stupni konverze 26%.