Kvasný Průmysl, 1988 (roč. 34), číslo 5
Využití křemičitých solů v pivovarské technologii. I. Část. Koloidní stabilizace piva.Recenzovaný článek
J. ŠKACH, A. MIKYŠKA, I. ZIMOVÁ
Kvasny Prum. 1988; 34(5): 133-136 | DOI: 10.18832/kp1988018
Studium využití křemičitého solu pro koloidní stabilizaci piva ukázalo vysokou sorpční účinnost z něj vznikajícího gelu k dusíkatým složkám extraktu meziproduktů a piva. Zjistila se však odlišná specifika sorpce proti komerčním silikagelovým adsorbérům. V provozním měřítku se zaznamenala stabilizační účinnost křemičitého solu srovnatelná s úpravou gaminem v běžných dávkách. Senzorické vlastnosti piv stabilizovaných křemičitým solem nebyly dotčeny. Křemičitý sol je kompletně vyloučen z roztoku ve formě gelu i při aplikaci v posledních fázích výroby piva před filtrací.
Stabilizace vína membránovou filtrací.Recenzovaný článek
J. OTÁHAL
Kvasny Prum. 1988; 34(5): 136-138 | DOI: 10.18832/kp1988019
Práce objektivně hodnotí současný trend fyzikální stabilizace vína s možností téměř 100 % eliminace všech mikroorganismů pomocí membránové filtrace. Zdůrazňuje nutnost zařadit před vlastní membránovou filtrací předběžnou ostrou (EK) předfiltraci pro zvýšení výkonu a prodloužení životnosti membrán. Membránovou filtraci lze využít při lahvování vína za tepla i za studena při dodržení určitých zásad. Autor též uvádí potřebné předpoklady pro využití membránové filtrace. Membránová filtrace a aseptické prostředí při lahvování vína zajišťují vysokou kvalitu a stabilitu lahvového vína a úsporu provozních i dodatečných nákladů.
Viabilita spór Aspergillus oryzae IV-477, CCM 8005.Recenzovaný článek
V. VOLLEK, B. ŠKÁRKA, M. ČANIGOVÁ
Kvasny Prum. 1988; 34(5): 138-140 | DOI: 10.18832/kp1988020
Sledovali sme viabilitu spór produkčnej kultúry Aspergillus oryzae CCM 8005 a vplyv veku spór na aktivitu amylolytických enzýmov, produkovaných mycéliom, vyrasteným z tých spór. Sledovali sme vlastnosti 14; 10; 5; 4; 2; 1 a 0,5mesačných spór. Zistili sme, že všetky, s výnimkou vlastnosti, klíčia a rastú na tuhých kultivačných médiach a produkujú amylázy o celkovej aktivite 1 000 - 1 200 nkat.ml-1 kultivačného média. 14mesačné spóry majú oproti ostaným sledovaným skupinám 48hodinovú resuscitačnú fázu.
Fermentačná príprava kyseliny kójovej.Recenzovaný článek
P. MICHALÍK, R. HORENITZKÝ
Kvasny Prum. 1988; 34(5): 140-142 | DOI: 10.18832/kp1988021
Použitím mikroorganizmu Aspergillus tamarii sa optimalizáciou média zvýšila produkcia kyseliny kójovej z 22 g.l-1 na 35 g.l-1 v 7-dňovej submerznej kultivácii.
Novinky lahvárenských zařízeních Chotěbořských strojíren.Recenzovaný článek
J. KROUPA
Kvasny Prum. 1988; 34(5): 142-145 | DOI: 10.18832/kp1988022
Příspěvek uvádí přehled připravovaných lahvárenských zařízení, která výkonově odpovídají podmínkám nových lahvoven. Stále více se uplatňují opatření snižující hlučnost vlastních strojů, zjednodušující obsluhu strojů a celkově zlepšují podmínky práce v lahvovně.