Kvasný Průmysl, 1989 (roč. 35), číslo 11
Další dokončené etapy rekonstrukce a modernizace pivovaru Budějovický Budvar.Recenzovaný článek
A. KRATOCHVÍLE
Kvasny Prum. 1989; 35(11): 321-325 | DOI: 10.18832/kp1989041
Popisují se další dokončené etapy v rámci postupné celkové rekonstrukce a modernizace pivovaru Budějovický Budvar. V pivovaru bylo zavedeno plnění sudů plus KEG a uvedeny do provozu nové varny na sypání sladu 9 t, které vytvářejí dostatečnou kapacitu výroby mladiny. Dále byla uvedena do provozu nová lahvárenská linka s výkonem 36 000 lahví . h-1, která umožní zavedení nových druhů balení. V článku se uvádí stručný popis provozních souborů, podmínky jejich výstavby a kritický pohled vycházející z provozních zkušeností prvního období povozu.
Biotechnologické vlastnosti kvasiniek izolovaných pre potreby sekundárnej fermentácie vína. 3. časť. Biochemické vlastnosti izolovaných vinných kvasiniek.Recenzovaný článek
F. MALÍK, S. MICHALČÁKOVÁ, D. ŠMOGROVIČOVÁ, E. MORVAYOVÁ, A. KUKÁŇOVÁ
Kvasny Prum. 1989; 35(11): 325-327 | DOI: 10.18832/kp1989042
Sledovali a vyhodnocovali sa vybrané biochemické vlastnosti 17 technologicky významných kmeńov vinných kvasiniek. Pri hodnotení respiračných vlastností konštatujeme, že najvyššie hodnoty RQ dosahoval náš izolát S. cerivisiae 2 C. Uspokojivé respiračné vlastnosti charakterizuje i nami izolovaný alkoholrezistentný kmeň S. cerevisiae 6 C. Sledovanie acidifikačných vlastností poukazuje na metabolickú aktivitu inokúl jednotlivých kmeňov. Najvýraznejšie zmeny pH v zmesi glukózy a fruktózy dosiahol po 20 minútach sledovania porovnávací kmeň S. cerevisiae 13 RVV (DpH20 = 1,63). Sledovanie respiračných a acidifikačných vlastností...
Fermentačná produkcia kyseliny mliečnej.Recenzovaný článek
V. HERIBAN, E. ŠTURDÍK
Kvasny Prum. 1989; 35(11): 328-331 | DOI: 10.18832/kp1989043
Článok pojednáva o najnovších výsledkoch výskumu fermentačnej produkcie kyseliny mliečnej. Dôraz je kladený na poznatky získané optimalizáciou klasicky vedeného procesu, ale tiež jeho inováciou smerom ku kontinualizácii s využitím imobilizovaných buniek a moderných separačných techník, predovšetkým membránovej filtrácie a elektrodialýzy.
Lysozym a jeho použití ve fermentačních technologiích.Recenzovaný článek
P. SMOLEK
Kvasny Prum. 1989; 35(11): 331-333 | DOI: 10.18832/kp1989044
V článku jsou popsány základní fyzikální i chemické vlastnosti, mechanismus účinku aktivního centra a možnosti aplikací enzymu lysozymu ve fermentačních technologiích.