Kvasný Průmysl, 1989 (roč. 35), číslo 7
Nové zkušenosti se senzorickým hodnocením jakosti piva.Recenzovaný článek
M. ČERNÝ, J. ŠTICHAUER
Kvasny Prum. 1989; 35(7): 195-199 | DOI: 10.18832/kp1989025
Článek shrnuje dosavadní poznatky o metodách senzorické analýzy piva, používaných v ČSSR. Autoři porovnávají jednotlivá schémata, specifikují jejich nedostatky a navrhují způsoby jejich odstranění. Podrobně rozebírají "Univerzální schéma senzorické analýzy piva" podle Cáříma, navrhují drobné dílčí úpravy a doporučují, aby se československá pivovarská veřejnost sjednotila v používání tohoto upraveného schématu zároveň s používáním uzančních vazeb mezi výsledky "objektivní senzorické analýzy" a subjektivním hodnocením obliby piva. Jednotné používání této metody by zvýšilo přesnost provádění degustací v závodech a umožnilo širší využití takto získaných...
Hospodárnost vyslazování mláta.Recenzovaný článek
T. LEJSEK
Kvasny Prum. 1989; 35(7): 199-201 | DOI: 10.18832/kp1989026
Využití metody H. Petersena k početnímu a grafickému určení hospodárného minimálního obsahu extraktu ve výstřelcích z hlediska současných nákladů na odpaření přebytečné vody při chmelovaru. Ověření hraniční hodnoty je u každé varny nutným údajem k správnému rozhodnutí o ukončení vyslazování a dalším využití výstřelků.
Exhalace oxidů dusíku.Recenzovaný článek
J. LOOS
Kvasny Prum. 1989; 35(7): 201-203 | DOI: 10.18832/kp1989027
Autor informuje o problematice exhalací ze spalování procesů energetických zařízení, zvláště se zaměřením na oxidy dusíku NOx a jejich tvorbu. Uvádí konkrétní případ snižování této škodliviny u zahraničního pivovaru střední velikosti a popisuje progresivní technické zařízení omezující vznik NOx v kotelních jednotách.
Modelové overenie anaeróbneho spracovania ovocných liehovarských výpalkov.Recenzovaný článek
V. HLAVAČKA, V. KOSKOVÁ
Kvasny Prum. 1989; 35(7): 203-208 | DOI: 10.18832/kp1989028
Bola overená možnosť anaeróbneho spracovania ovocných liehovarských výpalkov v modelovej anaeróbnej náplňovej kolóne v mezofilnom režime. Za uvedených podmienok pri dobe zdržania 25 d a objemovom zaťažení okolo 3,2 kg/m3/d prebiehal proces s veľmi dobrou účinnosťou redukcie organických látok (v priemere 83 % ako CHSKCr a 69,8 % ako BSK5 po 2 h sedimentácie). Priemerná produkcia bioplynu bola 24,8 m3/m3/d, tj. 0,29 m3 na 1 kg odstránenej organickej sušiny vyjadrenej ako CHSKCr, resp. 2.3 m3/kg pri vyjadrení ako BSK5. Bioplyn obsahoval...
Využití kvasinek produkujících amylolytické enzymy a příprava nových kmenů.Recenzovaný článek
B. JANDEROVÁ, F. PŮTA, O. BENDOVÁ
Kvasny Prum. 1989; 35(7): 208-210 | DOI: 10.18832/kp1989029
Článek se zabývá možnostmi využití kvasinek štěpících škrob v průmyslové výrobě (produkce biomasy, lipidů, lihu). Uvedeny jsou dosavadní výsledky snahy o přesnost schopnosti produkovat amylolitické enzymy do průmyslových kmenů kvasinek pomocí indukované fúze protoplastů a genového inženýrství.