Kvasný Průmysl, 1991 (roč. 37), číslo 6
Aplikace podtlakové sanitace v pivovarském průmyslu.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ, L. CHLÁDEK
Kvasny Prum. 1991; 37(6): 161-166 | DOI: 10.18832/kp1991018
Je popsán nový způsob sanitace využívající vakua. který snižuje spotřebu energie, má vysoký sanitační účinek, umožňuje použití přísad pro zvýšení sterilačního účinku a automatizaci procesu. Další výhodou je zvýšení životnosti nekovových částí. Autoři popisují zařízení na aplikaci podtlakové sanitace pro potravinářské hadice, křemelinový filtr. Je diskutována možnost sanitace plniče.
Porovnání metod stanovení aktivity proteolytických enzymů mikrobiálního původu.Recenzovaný článek
H. HÁJKOVÁ, P. VYSKOČIL, J. CHALOUPKA
Kvasny Prum. 1991; 37(6): 168-172 | DOI: 10.18832/kp1991019
Byly porovnávány výhody a nedostatky Ansonovy (Kunitzovy), Delftské a Srinivasanovy metody při stanovení neutrální a alkalické proteinasy Bacillus megaterium a Bacillus subtilis. Byly určeny převodní koeficienty enzymových jednotek stanovených uvedenými metodami.