Kvasný Průmysl, 1991 (roč. 37), číslo 7
Problematika celkových N-nitrososloučenin.Recenzovaný článek
V. KELLNER, J. ČULÍK, L. VESELÝ, B. ŠPINAR
Kvasny Prum. 1991; 37(7): 193-196 | DOI: 10.18832/kp1991020
V práci je stručně shrnuta problematika celkových N-nitrososloučenin (ATNC) jak z hlediska analytiky, tak z hlediska pivovarsko-sladařského oboru. Je uvedena metoda stanovení ATNC. Doposud bylo změřeno 60 piv a nalezené koncentrace se pohybují v intervalu pod limitem detekce až do 390 μg (N-NO)/l-1.
Stimulácia produkcie α-amylázy Aspergillus oryzae CCM 8005.Recenzovaný článek
V. VOLLEK, B. ŠKÁRKA, V. LUKÁČOVÁ
Kvasny Prum. 1991; 37(7): 197-198 | DOI: 10.18832/kp1991021
Autori sledovali vplyv pridavku roznych latok rastlinneho a zivocisneho povodu do kultivacneho media na rast biomasy produkcneho mikroorganizmu Aspergillus oryzae CCM 8005 a na produkciu α-amylazy. Zistili, ze najvyssi stimulacny efekt rna odtucnena sojova muka a kysla srvatka. Obe latky zvysuju produkciu α-amylazy o 40 az 78 % oproti kontrole. Ukazuje se tak dalsia moznost priemysloveho vyuzitia kyslej srvatky.
Produkce přírodních barviv houbou Monascus. I. Vliv kultivačních podmínek na tvorbu barviv.Recenzovaný článek
P. JŮZLOVÁ, L. MARTÍNKOVÁ, E. UJCOVÁ
Kvasny Prum. 1991; 37(7): 199-203 | DOI: 10.18832/kp1991022
V článku jsou porovnány možnosti kultivace houby Monascus na různých škrobových substrátech (rýže, brambory, kukuřičný škrob) při různých způsobech fermentace (povrchová a submerzní kultivace, růst na ztužených médiích) a při různých kultivačních podmínkách (pH média, intenzita aerace) s ohledem na produkci pigmentů.