Kvasný Průmysl, 1991 (roč. 37), číslo 8-9
Kvantitativní analýza volného dimethylsulfidu a jeho prekurzorů ve sladu a pivu. I. Kvantitativní analýza volného dimethylsulfidu a jeho prekurzorů ve sladu.Recenzovaný článek
J. ČULÍK, V. KELLNER, B. ŠPINAR, Z. RÖSSNEROVÁ
Kvasny Prum. 1991; 37(8-9): 225-230 | DOI: 10.18832/kp1991023
Nečastěji používanou metodou pro stanovení obsahu DMS, resp. PDMS ve sladuje metoda statické headspace analýzy. Experimentálně byl potvrzen vliv ethanolu a ostatních látek obsažených ve výluhu matrice na odezvu plamenofotometrického detektoru (FPD). Na vzorcích provozních sladů byly otestovány různé způsoby extrakce DMS a PDMS. Vzájemně byly porovnány metody vypracované na pracovištích VÚPS-OSA Praha, Ústavu analytické chemie ČSAV Brno a Polar Venezuela. Získané výsledky nepotvrdily v případě DMS vzájemnou porovnatelnost metod VÚPS-OSA a Polar, způsobenou zřejmě rozdílným analytickým postupem i zvoleným způsobem vyhodnocení. Metoda Polar poskytovala...
Obsah dusičnanů ve varních vodách a v pivech východočeských pivovarů.Recenzovaný článek
J. ČEPIČKA, P. BAUDYŠ, E. VÍZNEROVÁ, J. KRAUSOVÁ
Kvasny Prum. 1991; 37(8-9): 230-234 | DOI: 10.18832/kp1991024
Byly vymezeny chromatografické podmínky pro stanovení obsahu dusičnanů ve varní vodě a pivu metodou iontové chromatografie technikou HPLC. Správnost naměřených hodnot byla ověřena srovnáním s výsledky fotometrické metody podle Postela v klasickém provedení i v technice FIA. Praktickou shodu výsledků všech tří metod prokázaly naměřené hodnoty i vypočtené korelační koeficienty v rozsahu od 0,9794 do0,9992 adalší statistické veličiny. Předností stanovení dusičnanů ve varní vodě a v pivu technikou HPLC je jednoduchá příprava vzorku k analýze, vysoká selektivita a reprodukovatelnost stanovení. Při monitorizaci obsahu dusičnanů ve varních vodách a v pivech...
Nové trhy vyžadují nové přístupy - šance a rizika potravinářského průmyslu..Recenzovaný článek
R. WILD
Kvasny Prum. 1991; 37(8-9): 236-240 | DOI: 10.18832/kp1991025
Na základě osobních zkušeností z řízení dynamické západoněmecké potravinářské firmy představuje autor nové směry a koncepce v řízení, které se prosazují od 80. let a které našly pregnantní vyjádření v pracích amerických autorů Peterse a Watermana a dále ve výsledcích Harvardské studie PIMS sledující statisticky společné znaky úspěšných firem. K těmto znakům a směrům patří zejména: nový přístup k jakosti z hlediska spotřebitele, strategické firemní plánování, které je protikladem direktivního centralistického plánování, podniková kultura podporující kreativitu, přechod od klasické organizační pyramidy k tzv. ploché organizaci, záměrné pěstování záliby...
Nealkoholické nápoje - trvale rostoucí segment trhu.Recenzovaný článek
H.P. VOSS
Kvasny Prum. 1991; 37(8-9): 241-246 | DOI: 10.18832/kp1991026
Nealkoholické nápoje patří v západní Evropě k několika segmentům potravinářského trhu, které trvale rostou. Jsou rozebrány diferencované růstové trendy jednotlivých výrobkových skupin nealkoholických nápojů v průběhu 80. let. Jsou také naznačeny inovační směry, které jsou a budou podle prognóz i nadále nositeli silné růstové dynamiky. Jejich společným znakem je, že se opírají o rostoucí zdravotní a ekologické uvědomění širokých spotřebitelských vrstev. Rozebírá se specifická problematika těchto rychle rostoucích skupin: nízkoenergetické či lehké (light) nápoje, nápoje s balastními látkami, vitaminizované nealkoholické nápoje. V závěru diskutuje autor...