Kvasný Průmysl, 1992 (roč. 38), číslo 1
Možnosti energetických úspor ve sladovně..Recenzovaný článek
R. BIENER, W. FELGENTRAEGER
Kvasny Prum. 1992; 38(1): 1-2 | DOI: 10.18832/kp1992001
Popisuje se způsob možné realizace úspory primární energie a elektrického proudu ve sladovně použitím křížového tepelného výměníku, využitím kondenzačního tepla chladicí jednotky pro předehřátí hvozdicího vzduchu a další opatření. Uvedenými postupy lze snížit spotřebu energie až o 50 %.
Stav techniky šrotování a rmutování.Recenzovaný článek
B. KANTELBERG, H. HERRMANN
Kvasny Prum. 1992; 38(1): 3-5 | DOI: 10.18832/kp1992002
Jsou popsány výhody a nevýhody suchého, mokrého a kondicionovaného šrotování a popisuje se nové zařízení Mill-Star "Suportech" pracující s tzv. kondicionováním máčením, které slučuje přednosti předchozích systémů. Rovněž je popsána konstrukce vystíracích a rmutovacích nádob řešená z hlediska snížení absorpce kyslíku během procesu.
Scezovací káď nová konstrukce.Recenzovaný článek
B. LENZ, H. HERRMANN
Kvasny Prum. 1992; 38(1): 6-10 | DOI: 10.18832/kp1992003
Pro scezování sladiny byla vyvinuta moderní scezovací kád' s nátokern spodem a kypřicím zařízením s dvojitými vlnitými noži a centrálním systémem scezování. Je porovnána hodnota zákalu a obsahu O2 ve sladině u nové scezovací kádě a kádě se starým nátokem shora.
Způsoby chmelovaru z hlediska snížení spotřeby energie.Recenzovaný článek
W. FELGENTRAEGER
Kvasny Prum. 1992; 38(1): 11-14 | DOI: 10.18832/kp1992004
Je uvedeno porovnání energetické náročnosti klasického, nízkotlakého chmelovaru s připojeným akumulátorem energie, s mechanickou kompresí brýdových par a vysokotlakého chmelovaru. Jsou popsány přednosti a nedostatky jednotlivých systémů.
Chlazení v pivovaru.Recenzovaný článek
W. FELGENTRAEGER
Kvasny Prum. 1992; 38(1): 14-16 | DOI: 10.18832/kp1992005
Pivovarská chladicí zařízení jsou největšími odběrateli elektrické energie a proto optimalizace provozu z hlediska vyrovnávání energetických špiček je velmi důležitá. Je popsán způsob tohoto řešení pomocí počítače.
Výpočet teplosměnné plochy cylindrokónických tanků.Recenzovaný článek
W. FELGENTRAEGER
Kvasny Prum. 1992; 38(1): 17-20 | DOI: 10.18832/kp1992006
Článek seznamuje s metodikou výpočtu teplosměnné plochy cylindrokónických tanků, které v současné době představují jediné progresívní řešení úseku hlavního kvašení a dokvašování při výrobě piva.