Kvasný Průmysl, 1992 (roč. 38), číslo 11


Změna barvy piva působením dusitanů.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ

Kvasny Prum. 1992; 38(11): 321-325 | DOI: 10.18832/kp1992029  

Sledovaly se změny barvy 12% mladiny a1piva při reakci s dusitanem sodným v koncentraci 10 a100 mg NO2-.l-1 při10 a25 °C. Výsledná, barva se vyjadřovala v hodnotách absorbance při430 a 450 nm a v souřadnicích L, a, b. Reakcí jednoduchých fenolů s dusitanem vznikaly barevné produkty, aminokyseliny tvořily jen málo zbarvené produkty. Zvýšení barvy piva po reakci s dusitanem pravděpodobně souvisí s reakcí dusitanu s polyfenolickými látkami. Navrhl se test pro průzkum kontaminace redukující dusičnany v pivovarských kvasnicích, založený na kultivaci kvasnic v pufru (pH:5,0) s přídavkem dusičnanu draselného a m-fenylendiaminu.

Problematika ozimých ječmenů jako pivovarské suroviny.Recenzovaný článek

J. PROKEŠ, J. ŠUSTA

Kvasny Prum. 1992; 38(11): 325-329 | DOI: 10.18832/kp1992030  

Jsou popsány různé technologie použité při laboratorním sladování tří odrůd ozimého ječmene, původem z řepařské a bramborářské výrobní oblasti. Bramborářská výrobní oblast se ve sklizni r. 1990 projevila jako vhodnější pro pěstování ozimého ječmene. Z testovaného souboru se jako nejlepší jevila odrůda Danilo a celkové výsledky naznačují perspektivnost šlechtění odrůd ozimého ječmene pro sladařské účely.