Kvasný Průmysl, 1992 (roč. 38), číslo 6


Hodnocení odrůd a novošlechtění jarního ječmene ze sklizně roku 1990.Recenzovaný článek

M. HLAVINKOVÁ, K. KOSAŘ

Kvasny Prum. 1992; 38(6): 161-165 | DOI: 10.18832/kp1992018  

V ČSFR stále existuje pozitivní vývoj v kvalitě nových odrůd jarního ječmene. Sortiment našich ječmenů je tvořen standardními až špičkovými odrůdami, které při optimálním obsahu dusíkatých látek zajišťují požadovanou kvalitu sladu. Naší špičkovou odrůdou stále zůstává odrůda Rubín. Autoři předpokládají, že další rozvoj československého obilnářství není možno řešit tzv. univerzálními odrůdami, které dávají vysoký výnos a mají i výbornou sladařskou kvalitu. Tento předpoklad je však podmíněn další prosperitou československého sladařského průmyslu.

Stanovení α-hořkých a β-hořkých kyselin ve chmelových extraktech metodou HPLC.Recenzovaný článek

J. ČEPIČKA, P. BAUDYŠ, E. VÍZNEROVÁ

Kvasny Prum. 1992; 38(6): 165-170 | DOI: 10.18832/kp1992019  

Analytický postup stanovení hořkých kyselin ve chmelových extraktech, vycházející z postupu zahrnutého do Analytiky EBC a upraveného pro použití tuzemské kolony TESSEK SEPARON SGX C18 a s kalibrací pomocí standardů čistých hořkých kyselin, umožňuje rychlé, přesné a reprodukovatelné stanovení α-hořkých a β-hořkých kyselin. Výsledky analýz tuzemských a zahraničních chmelových extraktů ukázaly rozdíly v obsahu α- i β- hořkých kyselin i v jejich poměrném zastoupení. Nejvyšší obsah α-hořkých kyselin, dosahující až 54,9%, byl zjištěn u chmelových extraktů připravených extrakcíoxidem uhličitým. Přibližně 30 % α-hořkých kyselin...