Kvasný Průmysl, 1993 (roč. 39), číslo 11


Hodnocení řízu piva a jeho vliv na senzorickou jakost.Recenzovaný článek

J. ČEPIČKA, Nguyen THI THANH HUONG, J. POKORNÝ

Kvasny Prum. 1993; 39(11): 330-333 | DOI: 10.18832/kp1993021  

U souboru 43 piv české výroby byl stanoven říz, dále obsah oxidu uhličitého třemi metodami, teplota, hořkost, a senzoricky také teplota, hořkost a kromě toho zvětralost. Byly zjištěny statisticky průkazné lineární korelace mezi jednotlivými ukazateli, ale závislost mezi řízem a sledovanými faktory lépe vystihl výraz, kde byly kromě těchto faktorů zahrnuty také interakce mezi nimi a některé kvadratické členy. Na řízu piva se tedy podílí teplota, obsah oxidu uhličitého, v menší míře obsah hořkých látek a produkty vzniklé při zvětrávání piva.

Automatizovaná sterilní filtrace s regenerovatelnými pomocnými filtračními prostředky.Recenzovaný článek

D. OECHSLE, L. GOTTKEHASKAMP, W. BAUR, R. W. SCHLENKER

Kvasny Prum. 1993; 39(11): 333-337 | DOI: 10.18832/kp1993022  

Odstraňování pevných zbytků po filtraci 'jakými jsou použitá křemelina a filtrační desky, se stává stále obtížnější a nákladnější záležitostí. Firma SCHENK Filterbau vyvinula postup na ostrou či sterilní filtraci, při kterém se ve filtru PRIMUS používá regenerovatelných filtračních prostředků. Tento nový filtrační postup, který je možno automatizovat, nahrazuje konvenční metody, používané při ostré či sterilní filtraci. Regenerace filtračního prostředku se provádí jeho proplachováním horkou vodou, roztokem louhu a kyseliny. Uvedený postup vyžaduje použití filtračního prostředku, který je plně regenerovatelný, chemicky odolný a neobsahuje křemelinu....