Kvasný Průmysl, 1993 (roč. 39), číslo 3
Strategie moderního chmelení.Recenzovaný článek
J. ČEPIČKA, G. BASAŘOVÁ
Kvasny Prum. 1993; 39(3): 66-69 | DOI: 10.18832/kp1993005
Článek shrnuje nejdůležitější poznatky o fyzikálních a chemických reakcích při chmelovaru, zejména s ohledem na chmelové pryskyřice a silice. Z faktorů uplatňujících se během chmelovaru jsou diskutovány: způsob dávkování a dávky chmele či chmelového výrobku, doba chmelovaru, způsob otopu, teplota a tlak při chmelovaru, konstrukce a materiál varní nádoby. Z prezentovaných poznatků vyplývá doporučení, aby při návrhu či úpravě technologie chmelovaru byly kromě ekonomického hlediska zodpovědně zvažovány i fyzikálně chemické aspekty. Jinak by mohlo dojít k neočekávaným a nežádoucím změnám v hořkosti i v celkovém senzorickém charakteru piva.
Stanovenie α-amylázovej aktivity v obilninách pomocou eS-testu Amyláza.Recenzovaný článek
J. ZEMEK, V. HOMOĽOVÁ
Kvasny Prum. 1993; 39(3): 69-73 | DOI: 10.18832/kp1993006
Z výsledkov vyplýva, že stanovenie aktivity α-amylázy eStestom Amyláza predstavuje štandardný, jednoduchý a pritom presný postup použiteľný aj v prevádzkových laboratóriách vybavených spektrofotometrami s detekciou vo viditelnej oblasti spektra. Postup pri stanovení aktivity α-amylázy v pšenici je rovnaký ako postup pri stanovení aktivít iných biotechnologicky významných hydrolytických enzýmov publikovaných v prácach (23 - 29), čo je z hľadiska štandardizácie a normalizácie metodík stanovenia aktivity enzýmov veľmi výhodné.