Vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Kvasný průmysl

Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618

  • Zaměření
  • Kontakt
  • Historie časopisu
  • Poděkování

  • Aktuální číslo Archiv Hledání
  • Přihlásit

  • Publikace vydané VÚPS
    ESCI button Crossref logo

    Partneři časopisu



    Kvasný Průmysl, 1994 (roč. 40), číslo 1

    Obsah čísla Kvasný Průmysl, 1994 (roč. 40), číslo 1

    Sedimentační a turbidimetrické stanovení koncentrace kvasnic.Recenzovaný článek

    J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ

    Kvasny Prum. 1994; 40(1): 9-12 | DOI: 10.18832/kp1994001  

    Koncentrace várečných kvasnic se stanoví standardním odstřeďováním kvasnic 10 min při 3000 otáčkách za min v skleněných kyvetách s rovným dnem. Relativní koncentrace kvasnic se vyjadřuje jako objemový podíl sedimentu z celkového objemu vzorku, odečteného po odstředění. Pro turbidimetrické stanovení kvasnic se ke 4 ml vzorku zakvašené mladiny, kvasícího nebo dokvašovaného piva přidají 0,4 ml 20% NaOH a po promíchání se změří absorbance při 800 nm. Působením NaOH se rozpustí kaly mladiny a piva.

    Stanovení inulinasové aktivity eS-testem inulinasa.Recenzovaný článek

    J. ZEMEK, V. HOMOĽOVÁ

    Kvasny Prum. 1994; 40(1): 13-15 | DOI: 10.18832/kp1994002  

    Výsledky práce poukazují na vhodnost eS-testu inulinasa ke stanovení aktivity enzymu inulinasy a to i v přítomnosti ß-D-fruktofuranosidasy (invertasy). eS-test inulinasa tak doplňuje standardní postupy stanovení aktivit biotechnologicky významných hydrolas.


    Sdílet...
    © 2025 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
    Powered by peer review management and editorial system Actavia.