Kvasný Průmysl, 1996 (roč. 42), číslo 6


Kvalitativní parametry ječmene a sladu.Recenzovaný článek

K. KOSAŘ

Kvasny Prum. 1996; 42(6): 201-206 | DOI: 10.18832/kp1996012  

Článek přináší ucelený souhrn současných požadavků na kvalitativní parametry ječmene a sladu, počínaje klasickými (klíčivost, obsah bílkovin, mechanické vlastnosti atd.), až po nároky na obsah cizorodých látek. Počet sledovaných parametrů je v současné době tak vysoký, že bylo nezbytné vytvořit jednoduchý bodový systém, v němž je uvažována míra významnosti jednotlivých složek. Jen tak lze dosáhnout snadné orientace při výběru nejvhodnějších odrůd či vzorků.

Nově povolené odrůdy jarního ječmene v České republice.Recenzovaný článek

K. KOSAŘ, V. PSOTA

Kvasny Prum. 1996; 42(6): 206-209 | DOI: 10.18832/kp1996013  

V České republice končí činnost Státní odrůdové komise při MZe ČR a novým zákonem "O odrůdách, osivu a sadbě" byla přijata liberálnější pravidla pro povolování odrůd v ČR, což s sebou nese jistá nebezpečí pro zpracovatelský průmysl a zvýrazňuje roli VÚPS při hodnocení odrůd sladovnických ječmenů. V roce 1996 bylo povoleno sedm odrůd jarních ječmenů (v závorce uvedena hodnota ukazatele sladovnické jakosti). Odrůdy PEJAS (4), DITTA (3) a SIGNAL (2) nesplňují požadavky sladovnického průmyslu. Odrůdy OLBRAM (9), KRONA (8), ATRIBUT (7) a FAMIN (6) byly zařazeny mezi odrůdy výběrové.

Zlepšená surovina pro výrobu sladu a piva.Recenzovaný článek

J. PROKEŠ, M. ŠPUNAROVÁ

Kvasny Prum. 1996; 42(6): 209-214 | DOI: 10.18832/kp1996014  

Anthokyanogeny, jako hlavní složky polyfenolů, se vyluhují ze sladu a přecházejí do piva, ve kterém tvoří hlavní prekurzory koloidních zákalů piva. K zlepšení koloidní stability se v technologickém procesu výroby piva používají stabilizační prostředky. Jinou biologickou cestou je použití ječmene (suroviny) bez obsahu anthokyanogenů. Takovéto nově vytvořené bezanthokyanogenové typy ječmenů byly porovnávány při různých technologiích sladování se standardními sladovnickými odrůdami jarního ječmene. Podrobné analýzy sladování ukázaly, že pokusné ječmeny reagovaly na zvolené technologie sladování shodně jako standardní odrůdy jarního sladovnického ječmene....

Některé současné aplikační možnosti molekulární genetiky v pivovarsko-sladařském průmyslu.Recenzovaný článek

I. KRAUS

Kvasny Prum. 1996; 42(6): 215-217 | DOI: 10.18832/kp1996015  

Rozvoj poznatků v molekulární biologii nabízí v současnosti nový přístup ke sledování rozdílů mezi organismy a určování jejich vlastností dědičně podmíněných. Jedním z metodických nástrojů jsou metody založené na principu polymerázové zřetězené reakce (PCR). V příspěvku je uveden princip metody a některé možné aplikace v oblasti sladařsko-pivovarské a oborech návazných. Dále je uveden příklad využití PCR při identifikaci odrůd sladovnického ječmene českého a slovenského původu.