Kvasný Průmysl, 1999 (roč. 45), číslo 1
Stanovení vyšších senzoricky aktivních alkoholů v pivě pomocí extrakce na pevné fázi a kapilární plynové chromatografie.Recenzovaný článek
J. ČULÍK, K. FIGALLA, T. HORÁK, V. KELLNER
Kvasny Prum. 1999; 45(1): 4-7 | DOI: 10.18832/kp1999001
V rámci práce zabývající se studiem úlohy kvasničného kmene při vzniku senzoricky aktivních vyšších alkoholů v pivě byla vypracována a validována metoda umožňující, na rozdíl od dříve publikovaných metod, současné stanovení guajakolu, 2-fenylalethanolu, tyrosolu a tryptofolu v mladině a pivě. Vyšší aromatické alkoholy byly z piva izolovány extrakcí na pevné fázi. S ohledem na dosažené eluční vlastnosti, netoxičnost a snadnou manipulovatelnost byl za eluční činidlo vybrán ethylacetát. I když z čistě analytického hlediska vykazovala kolonka LiChrolut EN bezesporu nejlepší výsledky, kvůli snazší cenové dostupnosti byla nakonec...
Snížení obsahu kalů flotací horké mladiny ve vířivé kádi.Recenzovaný článek
R. GOLDMANN, J. DOSTÁL
Kvasny Prum. 1999; 45(1): 7-9 | DOI: 10.18832/kp1999002
Sérií měření bylo potvrzeno, že flotací horké mladiny oxidem uhličitým lze snížit obsah jemných kalů v závislosti na kvalitě svařovaného sladu až o 50 % původní hodnoty. Účinnost flotace se zvyšuje u mladin vařených z méně kvalitních sladů. Při ustálené kvalitě sladů lze flotací 10 % světlé mladiny dosáhnout i na starším strojním vybavení (scezovací káď ZVU, r.v. 1967) hodnot obsahu jemných kalů 65 až 85 mg/l, což umožní zvýšit objem plnění CKT až na 86 %, a to bez použití odpěňovacích prostředků. Při vyšším plnění CKT by neměla teplota při hlavním kvašení překročit 12°C.