Kvasný Průmysl, 1999 (roč. 45), číslo 10
Měření aktivity pivovarských kvasinek.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL
Kvasny Prum. 1999; 45(10): 258-261 | DOI: 10.18832/kp1999019
Článek se zabývá měřením aktivity várečných kvasnic. Znalost aktivity kvasnic je nezbytná pro řízení kvasného procesu, zajištění standardního průběhu hlavního kvašení a dokvašování. Kromě klasických testů měření kvasničné vitality a variability se popisuje nový tes měření redukční schopnosti kvasnic. Test se zakládá na redukci furfuralu kvasničnou suspenzí, izolaci těkavých látek přeháněním vodní parou a měření absorbance destilátu v UV oblasti. Podobně lze postupovat při měření schopnosti kvasnic redukovat další karbonylové sloučeniny, např. benzaldehyd a diacetyl.
Objemový filtr a jeho využití v pivovarské praxi.Recenzovaný článek
T. ŠRUMA
Kvasny Prum. 1999; 45(10): 261-264 | DOI: 10.18832/kp1999020
V článku je uvedena možnost zpracování některých tekutých médií vznikajících v průběhu výroby piva. Zpracování se provádí pomocí objemového filtru, který byl navržen pracovníky VÚPS. V textu je popis zařízení a jsou uvedeny jednotlivé aplikace s využitím objemového filtru - zpracování hrubých kalů z mladiny, odpadní křemeliny, regenerace křemeliny a filtrace kvasnic. Je zjišťován vliv filtračního tlaku na chemické složení piva při filtraci odpadních kvasnic a počet kvasinek ve filtrátu v závislosti na době filtrace.