Kvasný Průmysl, 2006 (roč. 52), číslo 10


Měření pěnivosti piva.Recenzovaný článek

Jan ŠAVEL, Adam BROŽ

Kvasny Prum. 2006; 52(10): 314-318 | DOI: 10.18832/kp2006026  

Článek uvádí souhrn jednotlivých principů i metod měření pěnivosti piva včetně kinetických rovnic popisujících rozpad pěny. Pěnivost je komplexní znak kvality zahrnující více aspektů, např. stabilitu pěny, její vzhled, strukturu, schopnost ulpívat na sklenici a odolávat negativně působícím vlivům. Vzhled a struktura pěny rovněž záležejí na způsobu napěňování, např. lití piva z láhve, nebo čepování z pípy. Z těchto důvodů neexistuje univerzální metoda měření pěnivosti a je nutno vybrat vhodnou metodu, vystihující příslušnou vlastnost, která má pro daný okruh zákazníků největší význam.Pěnivost piva lze předpovědět na základě různých chemických a fyzikálních...

Rozvoj trvale neudržitelný. Oceány - změny a důsledky.Nerecenzovaný článek

Lubomír NÁTR

Kvasny Prum. 2006; 52(10): 322-323 | DOI: 10.18832/kp2006027  

Oceány pokrývají asi tři čtvrtiny povrchu Země a hrají důležitou roli v oběhu vody a globální změně klimatu. Hlavní důsledky nárůstu teplot v poslední době zahrnují zvyšování hladiny moří díky tání ledovců objemu expanze. Role oceánů při absorpci podstatné části CO2 z atmosféry je také důležitá. Obrovské množství hydrátu metanu nedávno zjištěné na dně moře by mohlo přispět k zásobování energiemi, ale také k strmému nárůstu koncentrace skleníkových plynů v atmosféře. Paradoxně, potenciální tání ledové pokrývky Grónska by mohlo omezit import teplých vod do Golfského proudu v takové míře, že evropské severozápadní...