Kvasný Průmysl, 2009 (roč. 55), číslo 11-12


Rychlejší plynová chromatografie a její využití v pivovarství. Část 3. - Stanovení vybraných semivolatilních senzoricky aktivních látek v pivu.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER, Josef DVOŘÁK, Danuša HAŠKOVÁ

Kvasny Prum. 2009; 55(11-12): 304-309 | DOI: 10.18832/kp2009024  

Použití křemenných kapilárních kolon s novým rozměrem vnitřního průměru 0,18 mm umožňuje zkrátit dobu plynově chromatografické analýzy, aniž by došlo ke zhoršení účinnosti separace. Předložená studie se zabývá využitím těchto kolon v porovnání s běžně používanými kolonami o vnitřním průměru 0,32 mm při stanovení některých senzoricky aktivních látek v pivu, jako jsou mastné kyseliny (kyselina isomáselná, máselná, isovalerová, valerová, kapronová, kaprylová, pelargonová, kaprinová, laurová, myristová, palmitová, stearová, olejová, linolová, linoleová) a některé vyšší alkoholy. Tyto látky byly z matrice vyextrahovány extrakcí na pevné fázi nebo extrakcí...

Stanovení methioninu ve sladu.Recenzovaný článek

Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA, Karolína BENEŠOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ

Kvasny Prum. 2009; 55(11-12): 310-314 | DOI: 10.18832/kp2009025  

Těkavé sirné látky mají nezanedbatelnou roli v senzorické jakosti piva. Jejich prekursory jsou sirné aminokyseliny a hlavně sirná aminokyselina methionin. Byl sledován obsah methioninu ve sladech vyrobených ze šesti odrůd ječmene (Bojos, Jersey, Malz, Prestige, Tolar a Xanadu) ze dvou lokalit (Branišovice, Hrubčice). Dále byl sledován obsah methioninu v závislosti na teplotě hvozdění (pražení). Byla optimalizována metoda stanovení methioninu ve sladu pomocí plynové chromatografie se selektivním plamenofotometrickým detektorem. Při validaci metody se dosáhlo těchto parametrů LOQ 1,6, R2 0,99974, RSD 15 %.

Stanovení obsahu lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilkách ječmene a ve sladu.Recenzovaný článek

Zdeněk SVOBODA, Renata MIKULÍKOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ, Karolína BENEŠOVÁ, Zdeněk NESVADBA

Kvasny Prum. 2009; 55(11-12): 315-320 | DOI: 10.18832/kp2009026  

Ke stanovení obsahu lipidů v obilce ječmene a ve sladu byla optimalizována moderní metoda extrakce na fluidním loži. Z vyextrahovaných lipidů bylo stanoveno zastoupení mastných kyselin v obilce ječmene a ve sladu. Zastoupené mastné kyseliny byly stanoveny jako methylestery připravené transesterifikační reakcí. Vzniklé estery byly separovány metodou plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí na kapilární koloně SLB-IL 100.

Kvalita zrna ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2008.Recenzovaný článek

Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ

Kvasny Prum. 2009; 55(11-12): 320-325 | DOI: 10.18832/kp2009027  

Vzorky tří odrůd ječmene jarního z 24 zkušebních stanic a dvou odrůd ječmene ozimého ze 13 zkušebních stanic byly analyzovány podle ČSN 461100-5. Příznivý průběh počasí v roce 2008 pozitivně ovlivnil obsah dusíkatých látek (11,9 % a 11,4 %) a škrobu (64,4 % a 63,6 %) v obilkách ječmene jarního i ozimého. Výskyt porostlých zrn byl minimální a množství poškozených zrn bylo nižší. Zrno sklizené v roce 2008 bylo větší a velikostně vyrovnanější. Podíl zrna nad sítem 2,5 mm byl v průměru 88,3 % u ječmene jarního a 87,8 % u ječmene ozimého. Rok 2008 byl z hlediska kvality zrna ječmene příznivý.

Odrůdy ječmene registrované ve Slovenské republice v roce 2009.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Lenka SACHAMBULA, Marián SVORAD

Kvasny Prum. 2009; 55(11-12): 326-330 | DOI: 10.18832/kp2009028  

Ve Slovenské republice bylo v roce 2009 registrováno šest sladovnických odrůd jarního ječmene. Všechny sledované odrůdy měly optimální úroveň proteolytického, amylolytického a cytolytického rozluštění. Odrůda Donaris měla extrakt na úrovni 82,7 % a složení sladiny na úrovni 82,8 %. Eskobar měl vysoký obsah extraktu (83,0 %) a prokvašení dosahovalo hodnot 82,6 %. Extrakt odrůdy Kangoo byl na úrovni 82,1 % a dosažitelný stupeň prokvašení byl vysoký (83,7 %). Signora měla vysoký obsah extraktu (83,8 %) a složení sladiny bylo optimální (83,2 %). Sladar poskytoval vysoký obsah extraktu (83,4 %) a složení sladiny měl příznivé (82,7 %). Spilka měla extrakt...