Kvasný Průmysl, 2010 (roč. 56), číslo 10
Možnosti využití moderních metod přípravy vzorků pro plynově chromatografické analýzy při analýze nápojů a zejména piva. Část 2. - Extrakce na míchací tyčince.Recenzovaný článek
Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER, Josef DVOŘÁK, Danuša HAŠKOVÁ
Kvasny Prum. 2010; 56(10): 390-395 | DOI: 10.18832/kp2010040
Mezi moderními postupy pro přípravu vzorků zastává extrakce na míchací tyčince významné místo. Tato technika se používá hlavně pro extrakci těkavých a středně těkavých látek z kapalných vzorků. Práce diskutuje vliv důležitých parametrů nutných k optimalizaci SBSE extrakce (doba extrakce, pH vzorku, iontová síla, vliv organických činidel, teploty, míchání, derivatizace, desorpční podmínky). Pozornost je také věnována vývoji nových fází, které by umožnily další rozšíření použití SBSE techniky. Práce se také zabývá přehledem aplikací SBSE metody při analýze nápojů a zejména piva.
Vliv tetrahydro-iso-ɑ-hořkých kyselin na růst bakterií kazících a nekazících pivo.Recenzovaný článek
Dagmar MATOULKOVÁ, Karel SIGLER, Miroslav NĚMEC
Kvasny Prum. 2010; 56(10): 396-403 | DOI: 10.18832/kp2010041
Sledovali jsme vliv tetrahydro-iso-α-hořkých kyselin (Tetra) na růst a růstové parametry 23 kmenů Lactobacillus brevis izolovaných z několika českých pivovarů. Kmeny byly pomocí testu mikrobiologické stability piva rozděleny na kmeny kazící pivo (10 kmenů) a kmeny nekazící pivo (13 kmenů). Pro sledování růstu L. brevis v MRS-bujónu s přídavkem různých koncentrací Tetra byl použit přístroj Bioscreen C. Z růstových křivek byly vypočteny základní růstové parametry. Všechny kmeny byly schopny růstu v přítomnosti Tetra, přičemž mezi jednotlivými kmeny byly zjištěny rozdíly. Přídavek Tetra ovlivňuje růst a množení bakterií L. brevis nezávisle na jejich...