Kvasný Průmysl, 2010 (roč. 56), číslo 7-8
Vliv typu chmelové suroviny na antioxidační vlastnosti piva.Recenzovaný článek
Alexandr MIKYŠKA, Danuša HAŠKOVÁ, Tomáš HORÁK, Marie JURKOVÁ
Kvasny Prum. 2010; 56(7-8): 294-302 | DOI: 10.18832/kp2010035
Pokusné celosladové dekokční várky (200 l) 12% světlého ležáckého piva s jedním opakováním variant byly chmeleny škálou pěti chmelů od jemné aromatické odrůdy (ŽPČ) po odrůdu vysokoobsažnou (Magnum) a chmelový CO2 extrakt. Antioxidační vlastnosti byly hodnoceny třemi metodami, RC-DCPI, ESR-DPPH a ESR-T150 (lag time). Senzorická stabilita byla hodnocena po tepelném staření i tříměsíčním skladování. Množství chmelových antioxidantů, polyfenolů i volných fenolových látek dávkovaných při chmelení prudce klesalo od aromatických po vysokoobsažné odrůdy. Důležitý je poměr hořkých kyselin a polyfenolů ve chmelu. Piva chmelená ŽPČ obsahovala o 60 % více celkových...
Stanovení některých vedlejších produktů dezinfekce ve varní vodě a v pivu.Recenzovaný článek
Jiří ČULÍK, Tomáš HORÁK, Vladimír KELLNER, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Danuša HAŠKOVÁ, Josef DVOŘÁK
Kvasny Prum. 2010; 56(7-8): 303-305 | DOI: 10.18832/kp2010036
Při výrobě piva je nutné věnovat náležitou pozornost dezinfekci technologického zařízení. Nejčastěji se vyskytujícími vedlejšími produkty dezinfekce jsou trihalogenmethany a halogenoctové kyseliny. Tato práce popisuje vývoj účinné metody pro stanovení kyseliny chloroctové, bromoctové a jodoctové ve varní vodě a v pivu. K přečištění byla použita metoda extrakce na pevné fázi. Za tímto účelem bylo zkoušeno několik různých typů SPE kolonek. Látky byly stanoveny po methylaci na plynovém kapilárním chromatografu vybaveném detektorem elektronového záchytu. Ke kvantitativnímu stanovení byla použita metoda vnitřního standardu. Postup je vhodný pro rutinní...
Historie pivovaru v Karviné.Recenzovaný článek
Milan STAREC
Kvasny Prum. 2010; 56(7-8): 306-312 | DOI: 10.18832/kp2010037
První písemná zmínka o Karviné pochází z roku 1305 a dějiny panství jsou úzce spjaty s rody Karvínských z Karviné a Laryšů (později Larisch a Larisch-Mönnich). Z 16. století se dochovala první písemná zmínka o panském pivovaru. Původní pivovar byl umístěn u starého karvinského zámku a jeho produkce dosahovala až 850 hl piva ročně. S rozmachem těžby uhlí docházelo k rapidnímu zvyšování výroby piva a původní pivovar již nestačil. V roce 1860 byl vystavěn pivovar nový. Ve své době patřil k nejmodernějším pivovarským provozům. Roční výstav se na počátku 60. let 19. století pohyboval kolem 6000 hl a neustále stoupal, v 70. letech se ustálil na objemu kolem...