Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1974; 20(11): 249-253 | DOI: 10.18832/kp1974032
Potřeba rychlé a úspěšné realizace laboratorních výsledků v průmyslové praxi vedla ke vzniku chemického inženýrství. Jeho specializací vzniklo bioinženýrství. Metodika i veškeré znalosti jednotkových operací jsou využitelné ve všech oblastech kvasného průmyslu. Na příkladu aerobní fermentace je naznačena složitost této inženýrské problematiky a na vybraných problémech je uveden způsob řešení dílčích otázek, jako je problém výtlačné výšky, cirkulační rychlosti u turbinových míchadel, otázka doby cirkulace, význam průměru míchadla a nádoby, otázky vzniku a chování bublin a pěny a posléze otázka specifických otázek rotačního zařízení.
Zveřejněno: 1. listopad 1974