Kvasny Prum. 1974; 20(11): 249-253 | DOI: 10.18832/kp1974032

Vývoj chemického inženýrství a jeho aplikace na kvasný průmysl.Recenzovaný článek

Z. AUNICKÝ

Potřeba rychlé a úspěšné realizace laboratorních výsledků v průmyslové praxi vedla ke vzniku chemického inženýrství. Jeho specializací vzniklo bioinženýrství. Metodika i veškeré znalosti jednotkových operací jsou využitelné ve všech oblastech kvasného průmyslu. Na příkladu aerobní fermentace je naznačena složitost této inženýrské problematiky a na vybraných problémech je uveden způsob řešení dílčích otázek, jako je problém výtlačné výšky, cirkulační rychlosti u turbinových míchadel, otázka doby cirkulace, význam průměru míchadla a nádoby, otázky vzniku a chování bublin a pěny a posléze otázka specifických otázek rotačního zařízení.

Klíčová slova: kvasný průmysl, chemické inženýrství

Zveřejněno: 1. listopad 1974