Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1975; 21(8): 175-178 | DOI: 10.18832/kp1975022
Mletý a granulovaný chmel používaný při vaření mladiny zvyšuje obsah hrubých kalů v mladině čerpané z varny. Nelze jej zachytit ve chmelovém cízu a nejlépe se odstraňuje spolu s hrubými kaly ve vířivé kádi. Sledováním v šesti pivovarech se zkušebními várkami nezjistil podstatný rozdíl mezi použitím mletého nebo granulovaného chmele československé výroby. Při odstaveném chmelovém cízu se oba druhy bez potíží vyčerpají s mladinou do vířivé kádě a v ní se odseparují. Se zvýšeným obsahem kalů ve vířivé kádi poněkud vzrůstá výtrata mladiny v kalech. Průměrně se zjistil nárůst o 0,3%. Přiměřeně je potřeba prodloužit odpočinek ve vířivé kádi.
Zveřejněno: 1. srpen 1975