Kvasny Prum. 1975; 21(8): 175-178 | DOI: 10.18832/kp1975022

Výsledky provozních zkoušek se separací kalů s mletými chmely ve vířivé kádi.Recenzovaný článek

T. LEJSEK, J. MAREŠ

Mletý a granulovaný chmel používaný při vaření mladiny zvyšuje obsah hrubých kalů v mladině čerpané z varny. Nelze jej zachytit ve chmelovém cízu a nejlépe se odstraňuje spolu s hrubými kaly ve vířivé kádi. Sledováním v šesti pivovarech se zkušebními várkami nezjistil podstatný rozdíl mezi použitím mletého nebo granulovaného chmele československé výroby. Při odstaveném chmelovém cízu  se oba druhy bez potíží vyčerpají s mladinou do vířivé kádě a v ní se odseparují. Se zvýšeným obsahem kalů ve vířivé kádi poněkud vzrůstá výtrata mladiny v kalech. Průměrně se zjistil nárůst o  0,3%. Přiměřeně je potřeba prodloužit odpočinek ve vířivé kádi.

Klíčová slova: varní proces, chmel, vířivá káď, kaly

Zveřejněno: 1. srpen 1975