Kvasny Prum. 1978; 24(1): 3-6 | DOI: 10.18832/kp1978001

Chmelové pryskyřice. II. Příspěvek k analytice izomerovaných chmelových extraktů.Recenzovaný článek

J. KUBÍČEK, M. VANČURA

Alkalickým, event. katalytickým působením jsou z chmelových pryskyřic připravovány v poslední době už i v průmyslovém měřítku izomerované chmelové extrakty, určené pro tzv. "studené chmelení" v posledních fázích (filtrace, stáčení) výroby piva. Současně s tím vyvstal problém spolehlivého analytického hodnocení těchto preparátů. Na vzorcích pokusných alkalických izomerátů (částečná izomerace) a belgického preparátu Isopal (PRB) byly ověřeny čtyři vybrané analytické metody. Jsou uvedeny přednosti event. nedostatky jednotlivých metod, s přihlédnutím k možnostem jejich použití pro různé druhy extraktů.

Klíčová slova: chmel, pryskyřice, chmelový extrakt, analytické metody

Zveřejněno: 1. leden 1978