Kvasny Prum. 1979; 25(10): 217-221 | DOI: 10.18832/kp1979032

Úprava koncentrace polyfenolových látek v pivu práškovitým Sorsilenem.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ, J. ŠKACH, J. BUDÍN, V. KUBÍNEK

V článku se sumarizují výsledky výzkumů, které se konaly s cílem specifikovat základní fyzikálně chemické vlastnosti polymerů polyesterového typu - Sorsilenu. Tento přípravek se vyrábí přesrážením polyethylentereftalátu z taveniny kaprolaktamu. Podle dosavadních výsledků s úpravou piva Sorsilenem se potvrzuje, že tento polymer výrazněji sorbuje polymerované než jednoduché polyfenoly. Experimentálně se ověřily vlastnosti série vzorků polymerů připravených s různými změnami v technologii. Změnou podmínek přípravy se může vyrobit přípravek se zcela odlišnými vlastnostmi, pokud jde o morfologii, hodnotu měrného povrchu, což úzce souvisí se sorpční kapacitou. Výsledky výzkumu potvrdily, že sorpční schopnost je ovlivněna řadou faktorů. Kromě velikosti měrného povrchu a sedimentační rychlosti se uplatňuje distribuce velikosti pórů, smáčivost povrchu, difúzní a kapilární děje při adsorpci, způsob aplikace při procesech čiření, včetně kvalitativních vlastností piva.

Klíčová slova: polyfenolové látky, pivo, Sorsilen

Zveřejněno: 1. říjen 1979