Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1984; 30(6): 128-132 | DOI: 10.18832/kp1984025
Biotin byl poprvé izolován a identifikován jako růstový faktor kvasinkové buňky v roce 1935. Od této doby jsou jeho biologická úloha, struktura a mechanismus účinku intenzivně studovány. Biotin je esenciální kofaktor pro malé množství enzymů, které mají různé metabolické funkce. V této souvislosti tento přehledný článek pojednává o vývoji našich znalostí o biochemických procesech dependentních na biotinu, biosyntézy biotinu i jeho strukturních analogů a buněčném transportu biotinu. Pozornost je také věnována účinkům deficiente biotinu, a to zvláště ve vztahu k průmyslové kultivaci kvasinek.
Zveřejněno: 1. červen 1984