Kvasny Prum. 1986; 32(6): 121-124 | DOI: 10.18832/kp1986028

Problematika stanovení beta-glukanasy ječmene a sladu.Recenzovaný článek

M. NETWICHOVÁ, A. DOLEŽALOVÁ

Ve stručném literárním přehledu byly probrány způsoby stanovení aktivity endo-b-gukanasy. Pro zpracování a ověření byla vybrána metoda MEBAK s použitím substrátu Novo i b-glukanu výroby VÚPS. Metoda je podrobně popsána. Z uvedených výsledků vyplývá, že pro porovnání hodnot mezi laboratořemi je nutno bezpodmínečně používat jednotnou metodu a stejný substrát, přísně dodržovat předepsané podmínky metodiky a korigovat výsledky vzhledem ke standardnímu kontrolnímu sladu. Pro potřeby výzkumu je možno použít substrát vlastní výroby, ovšem pro celou sérii pokusů jednotný, tzn. Stejnou šarži se stejnou specifickou viskozitou. Z výsledků byla vypočtena vysoce průkazná negativní závislost aktivity b-glukanasy na viskozitě a na rozdílu extraktů močka-šrot.

Klíčová slova: ječmen, slad, glukanasa, enzym, beta-glukan, aktivita

Zveřejněno: 1. červen 1986