Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1986; 32(6): 121-124 | DOI: 10.18832/kp1986028
Ve stručném literárním přehledu byly probrány způsoby stanovení aktivity endo-b-gukanasy. Pro zpracování a ověření byla vybrána metoda MEBAK s použitím substrátu Novo i b-glukanu výroby VÚPS. Metoda je podrobně popsána. Z uvedených výsledků vyplývá, že pro porovnání hodnot mezi laboratořemi je nutno bezpodmínečně používat jednotnou metodu a stejný substrát, přísně dodržovat předepsané podmínky metodiky a korigovat výsledky vzhledem ke standardnímu kontrolnímu sladu. Pro potřeby výzkumu je možno použít substrát vlastní výroby, ovšem pro celou sérii pokusů jednotný, tzn. Stejnou šarži se stejnou specifickou viskozitou. Z výsledků byla vypočtena vysoce průkazná negativní závislost aktivity b-glukanasy na viskozitě a na rozdílu extraktů močka-šrot.
Zveřejněno: 1. červen 1986