Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1987; 33(8-9): 279-283 | DOI: 10.18832/kp1987057
Metody stanovení anthokyanogenů hydrolýzou směsí butanol-HCl a reakcí s p-dimethylaminoskořicovým aldehydem byly upraveny tak, aby umožňovali stanovení v pevných i kapalných vzorcích. Pro extrakci z ječmene a sladu je použit 75% aceton s 10 mmol HCl . l-1. z extraktů a vodných roztoků jsou anthokyanogeny sorbovány a přečištěny na jednofázových extrakčních kolonách Presep-1 (náplň SiC18). odrůdy čs. jarních ječmenů se liší obsahem anthokyanogenů jen málo, průměrná hodnota se pohybuje kolem 110 mg ve100 g sladu.
Zveřejněno: 1. srpen 1987