Kvasny Prum. 1987; 33(8-9): 279-283 | DOI: 10.18832/kp1987057

Stanovení obsahu anthokyanogenů v pivovarských materiálech.Recenzovaný článek

A. BARTKO, S. HONSOVÁ

Metody stanovení anthokyanogenů hydrolýzou směsí butanol-HCl a reakcí s p-dimethylaminoskořicovým aldehydem byly upraveny tak, aby umožňovali stanovení v pevných i kapalných vzorcích. Pro extrakci z ječmene a sladu je použit 75% aceton s 10 mmol HCl . l-1. z extraktů a vodných roztoků jsou anthokyanogeny sorbovány a přečištěny na jednofázových extrakčních kolonách Presep-1 (náplň SiC18). odrůdy čs. jarních ječmenů se liší obsahem anthokyanogenů jen málo, průměrná hodnota se pohybuje kolem 110 mg ve100 g sladu.

Klíčová slova: anthokyanogeny, obsah, stanovení, ječmen, slad, pivo, extrakce

Zveřejněno: 1. srpen 1987