Kvasny Prum. 1989; 35(6): 163-167 | DOI: 10.18832/kp1989021

Některé aspekty ovlivňují technologii máčení. III. Aktivita růstových regulátorů.Recenzovaný článek

K. KOSAŘ, V. PSOTA, H. VÍTKOVÁ, Š KLÍČOVÁ

Popisuje se aktivita neogenních inhibitorů a stimulátorů. V průběhu technologie sladování se zjišťoval efekt přidávání giberelinu a kyseliny abscisové. I když je možno použít popisovaný způsob aplikace růstových regulátorů v praxi, cílem práce bylo především zjistit aktivitu růstových regulátorů v průběhu sladování, tak aby bylo možno využít těchto výsledků při ovlivňování hladiny růstových regulátorů jinými než chemickými prostředky. Bylo potvrzeno, že ovlivnění poměru hladiny endogenních inhibitorů a stimulátorů během jednotlivých fází sladování může mít kladný vliv nekvalitu a výtěžnost sladování. Dále nepopisují změny hladiny endogenních cytokininů a b-indolyloctové kyseliny během sladování.

Klíčová slova: ječmen, slad, technologie sladování, růstové regulátory rostlin, giberelin

Zveřejněno: 1. červen 1989