Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1994; 40(2): 38-41 | DOI: 10.18832/kp1994003
Celkem bylo zpracováno 158 vzorků ječmene, který byl sklizen v technologické zralosti za příznivého počasí. Ječmeny jsou dokonale vyzrálé s nízkou klíčivostí, mají typicky slámovou vůni a barvu a jsou mikrobiologicky nepoškozené. Avšak chemické složení, obsah škrobu, bílkovin a vláhy, vykazuje ve srovnání s předešlým ročníkem již méně příznivé hodnoty. Ječmeny poskytnou za vhodně zvolených technologických podmínek sladování velmi dobře rozluštěné slady s vyhovující extraktivností a optimálními hodnotami relativního extraktu při45 °C, stupněm prokvašení a viskozitou, Kolbachovým číslem, ale s nižší friabilitou, homogenitou a větším rozdílem extraktu moučka - šrot DLFU ve srovnání s hodnotami roku 1992. Celkově však lze hodnotit ročník 1993 ze sladařského hlediska jako jeden z historicky nejhorších.
Zveřejněno: 1. únor 1994