Kvasny Prum. 1994; 40(2): 42-45 | DOI: 10.18832/kp1994004

Nejdůležitější cizorodé látky z pohledu pivovarsko-sladařského oboru.Recenzovaný článek

V. KELLNER

V práci je zmíněn význam cizorodých látek. Jsou stručně definovány s důrazem na pivovarsko-sladařský obor. Postupně jsou probrány tyto skupiny cizorodých látek: N-nitrosaminy (NDMA), celkové N-nitrososloučeniny (ATNC), dusičnany, těžké kovy, mykotoxiny, halogenuhlovodíky, polycyklické aromatické uhlovodíky, rezidua pesticidů, polychlorované bifenyly, halogenoctové kyseliny, radioaktivní látky, puriny, biogenní aminy, oxid siřičitý a kyselina šťavelová. U jednotlivých skupin jsou uvedeny limity platné u nás, příp. v zemích Evropské unie.

Klíčová slova: N-nitrosaminy, dusičnany, těžké kovy, rezidua pesticidů

Zveřejněno: 1. únor 1994