Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1996; 42(3): 93-99 | DOI: 10.18832/kp1996006
Sledovaly se změny absorpčních spekter piva ve viditelné oblasti při oxidaci vzdušným kyslíkem a peroxodisíranem draselným nebo amonným. Oxidační děje spojené se změnou absorbancí jsou nejrychlejší v počátečních fázích oxidace, přičemž může dokonce absorbance v počáteční fázi viditelného spektra dočasně poklesnout, což lze pravděpodobně přičíst oxidaci melanoidních látek. Diferenční měření změn absorbancí při 380 a 540 nm během oxidace piva mohou posoudit poměr účasti melanoidních i fenolických látek při oxidaci. Modelová oxidace vybraných nízkomolekulárních fenolických látek prokázala rozdíly v barvě produktů, přičemž většina z nich poskytovala žluté až žlutohnědé roztoky. Kyselina 4-hydroxybenzoová vytvářela při oxidaci hnědočervené zákaly. Melanoidní látky se při oxidaci odbarvovaly. To svědčí o výskytu souběžných oxidačních reakcí s rozdílným účinkem při oxidaci piva.
Zveřejněno: 1. březen 1996