Kvasny Prum. 2002; 48(1): 9-13 | DOI: 10.18832/kp2002002

Jakost ječmene sklizně 2001 - Pivovarská část.Recenzovaný článek

M. HRABÁK, K. NIKOLAI, D. HRDLIČKOVÁ, J. PROKEŠ

V práci byly hodnoceny analytické parametry a senzorické vlastnosti 11% piv  připravených ze sladů ze sklizně ječmene 2001. K čtvrtprovozní výrobě piva  klasickou českou technologií  bylo zesladováno 6 vzorků ječmene z 5 regionů Čech a Moravy. Analytické parametry byly ve většině případů lepší než v roce 2000.  Slady se vyznačují nižším obsahem bílkovin,  rozpustného dusíku a  β-glukanů, dobrými hodnotami rozdílu extraktu DFLU, nízkou hodnotou pH  mladiny (průměr  5,5),  nízkým obsahem diacetylu v pivu (pod 10 mg/l)  a relativně vyšším obsahem prekursorů dimethylsulfidu. Jako velmi dobrou lze hodnotit enzymovou vybavenost sladů. V porovnání s předchozími ročníky byla horší zejména čirost při stékání. Všechna piva měla vynikající filtrovatelnost.  Senzorické hodnocení  vyrobených piv vyznělo jako dosti dobré až průměrné. Souhrnně lze ječmeny hodnotit jako nejkvalitnější za poslední tři roky a porovnání vzorků z různých regionů ukazuje větší vyrovnanost, než v minulých letech.

Klíčová slova: ječmen, slad, hodnocení kvality

Zveřejněno: 1. leden 2002