Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2002; 48(1): 9-13 | DOI: 10.18832/kp2002002
V práci byly hodnoceny analytické parametry a senzorické vlastnosti 11% piv připravených ze sladů ze sklizně ječmene 2001. K čtvrtprovozní výrobě piva klasickou českou technologií bylo zesladováno 6 vzorků ječmene z 5 regionů Čech a Moravy. Analytické parametry byly ve většině případů lepší než v roce 2000. Slady se vyznačují nižším obsahem bílkovin, rozpustného dusíku a β-glukanů, dobrými hodnotami rozdílu extraktu DFLU, nízkou hodnotou pH mladiny (průměr 5,5), nízkým obsahem diacetylu v pivu (pod 10 mg/l) a relativně vyšším obsahem prekursorů dimethylsulfidu. Jako velmi dobrou lze hodnotit enzymovou vybavenost sladů. V porovnání s předchozími ročníky byla horší zejména čirost při stékání. Všechna piva měla vynikající filtrovatelnost. Senzorické hodnocení vyrobených piv vyznělo jako dosti dobré až průměrné. Souhrnně lze ječmeny hodnotit jako nejkvalitnější za poslední tři roky a porovnání vzorků z různých regionů ukazuje větší vyrovnanost, než v minulých letech.
Zveřejněno: 1. leden 2002