Kvasny Prum. 2002; 48(4): 87-89 | DOI: 10.18832/kp2002008

Chmelovar s vakuovým odparem.Recenzovaný článek

I. SENGE

Pro snížení energetické náročnosti  při chmelovaru a zlepšení kvality piva, např. zvýšení stability pěny, snížení dimethylsulfidu apod. vyvinula německá firma ZIEMANN nový systém chmelovaru, tj. vaření mladiny  kombinované s vakuovým odparem. Strojní zařízení se skládá z by-passu tvořeného výparníkem, brýdovým vakuovým výparníkem a vývěvou s potřebným potrubním rozvodem. Dosažené výsledky při odparu mladiny 4 - 5 % a vakuu 0,06 MPa (abs.) prokázaly úsporu až 50 % primární energie a další nadějné výsledky v chemickém složení vyrobené mladiny (obsah koagulovatelného dusíku, čísla kyseliny thiobarbiturové a dalších parametrů). Další předností je lehká instalace do stávajícího systému a možnost zvýšit počet várek a tím kapacity celého pivovaru.

Klíčová slova: pivo, chmelovar, mladina, vakuum, odpar

Zveřejněno: 1. duben 2002