Kvasny Prum. 2003; 49(3): 62-69 | DOI: 10.18832/kp2003004

Obsah xanthohumolu v českých chmelech.Recenzovaný článek

K. KROFTA

Práce obsahuje první souhrnné informace o obsahu xanthohumolu ve všech českých odrůdách chmele i perspektivních hybridech. Prezentovaná data, strukturovaná podle ročníků, lokalit a odrůd, charakterizují obsah zmíněné látky v období let 2000 až 2002. Pro srovnání jsou uvedeny i údaje o obsahu xanthohumolu v zahraničních chmelech z Německa, USA, Anglie, Polska a Slovinska ve stejném období. Z českých odrůd chmele obsahuje nejvíce xanthohumolu odrůda Agnus (0,8 až 1,1 % hm. v suš.). Odrůda Sládek vyniká vysokým poměrem obsahu xanthohumolu a  a-hořkých kyselin. Hodnoty, většinou přesahující hranici 10.10-2, jsou nejvyšší ze všech hodnocených českých i zahraničních odrůd chmele. K výrazným změnám obsahu xanthohumolu dochází při extrakci chmele. Pouze při alkoholové extrakci přechází flavonoid do produktu, při extrakci CO2 zůstává ve zbytku.

Klíčová slova: chmel, prenylované flavonoidy, xanthohumol, alfa-hořké kyseliny, chmelové extrakty

Zveřejněno: 1. březen 2003