Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2003; 49(3): 62-69 | DOI: 10.18832/kp2003004
Práce obsahuje první souhrnné informace o obsahu xanthohumolu ve všech českých odrůdách chmele i perspektivních hybridech. Prezentovaná data, strukturovaná podle ročníků, lokalit a odrůd, charakterizují obsah zmíněné látky v období let 2000 až 2002. Pro srovnání jsou uvedeny i údaje o obsahu xanthohumolu v zahraničních chmelech z Německa, USA, Anglie, Polska a Slovinska ve stejném období. Z českých odrůd chmele obsahuje nejvíce xanthohumolu odrůda Agnus (0,8 až 1,1 % hm. v suš.). Odrůda Sládek vyniká vysokým poměrem obsahu xanthohumolu a a-hořkých kyselin. Hodnoty, většinou přesahující hranici 10.10-2, jsou nejvyšší ze všech hodnocených českých i zahraničních odrůd chmele. K výrazným změnám obsahu xanthohumolu dochází při extrakci chmele. Pouze při alkoholové extrakci přechází flavonoid do produktu, při extrakci CO2 zůstává ve zbytku.
Zveřejněno: 1. březen 2003