Kvasny Prum. 2009; 55(6): 143-149 | DOI: 10.18832/kp2009014

Obsah N-látek a výnos zrna sladovnického ječmene v monokulturních systémech pěstování.Recenzovaný článek

Jan HRUBÝ, Karel VEJRAŽKA, Barbora BADALÍKOVÁ, Blanka PROCHÁZKOVÁ, Miroslav JANEČEK
1 Zemědělský výzkum, spol. s r. o., Zahradní 1, 66441 Troubsko
2 MZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno
3 Výzkumný ústav rostlinné výroby v. v. i., Praha-Ruzyně, Pokusná stanice Ivanovice na Hané

V předloženém příspěvku jsou hodnoceny výnosy zrna a obsah bílkovin v zrně jarního ječmene v monokulturních systémech jeho pěstování. Pokus probíhal v letech 2001-2006 v řepařské výrobní oblasti na stanovišti Ivanovice na Hané. Pěstovány byly odrůdy Akcent a Forum (2001-2003), poté odrůdy Jersey a Prestige (2004-2006). Pokusné varianty byly - podmítka strniště, podmítka s meziplodinou, zapravení slámy do půdy, meziplodina se zapravením slámy, pálení slámy a organické hnojení hnojem. Byl zjištěn statisticky průkazný vliv ročníku, varianty ošetření a předplodiny na úroveň výnosu a obsahu bílkovin v zrnu. Nízké výnosy a obsah bílkovin byly dosahovány na variantách se zapravenou slámou do půdy.

Klíčová slova: ječmen jarní, monokultura, agrotechnické zásahy, výnos, N-látky v zrně

Zveřejněno: 1. červen 2009 

Reference

  1. Kos, M.: Výzkum fytosanitárních opatření v monokultuře jarního ječmene. Rostl. Výr. 23, 1977, 405-411.
  2. Kos, M.: Zhodnocení vlivu předplodin jako výnosové funkce dusíku. Rostl. Výr. 17, 1971, 59-64.
  3. Procházka, F.: Změny některých agrochemických vlastností černozemě vlivem různé koncentrace obilnin. Rostl. Výr. 32, 1986, 23-33.
  4. Hrubý, J., Dovrtěl, J., Procházková, B.: Effect of different agronomy practices on yield of continuous spring barley. In: Scientific studies 14, Troubsko, 1996, 65-71.
  5. Hrubý, J., Procházková, B., Dovrtěl, J., Janeček, M.: Effect of different agrotechnical and phytosanitary measures on spring barley yields in long-term monoculture. Agriculture (Poĺnohospodárstvo) 54, 2008, 111-118.
  6. Procházková, B. et al. : Organické hnojení při hospodaření bez živočišné výroby. Praha ÚZPI, 2001, 14, 29 s.
  7. Hrubý, J., Badalíková, B., Procházková, B., Dostál, O.: Vliv agrotechnických a fytosanitárních zásahů na obsah N-látek v zrně ječmene jarního pěstovaného v monokultuře.In:Proteiny 2004, Brno, 2004, 2-5.
  8. Hrubý, J., Badalíková, B., Procházková, M., Janeček., M.: Vliv fytosanitárních a agrotechnických zásahů na výnosy a obsah N-látek v zrně ječmene jarního pěstovaného v monokultuře. Výživa zvířat 2006 - Proteiny, Brno, 2006, 80-83, ISBN 80-7157-954-8.
  9. Prokeš, J.: Technologický význam dusíkatých látek v ječmeni a sladu. Kvasny Prum. 46, 2000, 277-279. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Psota, V., Kosař, K.: Ukazatel sladovnické jakosti. Kvasny Prum. 6, 2002, 142-148. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Wang, J. M., Chen, J. X., Dai, F., Wu, F. B., Yang, J. M., Zhang, G. P.: Protein fractions in barley grains as affected by some agronomic factors and their relationships to malt quality. Cereal Research Comm. 35, 2007, 129-140. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Palmer, G. H.: Cereal Science and Technology. Aberdeen University Press, Aberdeen, 1989. 463 s.
  13. Swanston, J. S., Ellis, R. P.: Genetics and breeding of malt quality attributes. In: Slafer G. A., Molina-Cano J. L., Savin R., Araus J. L., Romagosa I. (eds.), Barley Science:Recent Advances from Molecular Biology to Agronomy of Yield and Quality. Binghamton, NY: Food Products Press, 2002, 85-114.
  14. Šimič, G., Sudar, R., Lalič, A., Jurkovič, Z., Horvat, D., Babič, D.: Relationship between hordein proteins and malt quality in barley cultivars grown in Croatia. Cereal Research Comm. 35, 2007, 1487-1496. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Procházková, B., Hrubý, J., Dovrtěl, J., Dostál, O.: Effects of different organic amendment on winter wheat yields under long-term continuous cropping. Plant and soil Environ. 49, 2003, 433-438. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Psota, V., Ehrenbergerová, J.: Ječmen. In Prugar J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, VÚPS, Praha, 2008, 112-128. ISBN 978-80-86576-28-2.
  17. Hůla, J., Procházková, B. et al.: Vliv minimalizačních a půdoochranných technologií na plodiny, půdní prostředí a ekonomiku. ÚVTIZ, Praha, 2002 (3), 103 s. ISBN 80-7271-106-7.
  18. Prugar, J. et. al.: Kvalita rostlinných produktů, SZN, Praha, 1977, 302 s.
  19. Hrubý, J.: Vliv intenzity zpracování půdy na technologickou jakost odrůd jarního ječmene. Rostl. Výr. 34, 1986, 1177-1185.
  20. Onderka, M.: Proslad II, Prostějov, 1997, 45.
  21. Vymětal, M.:Možnosti pěstování jarního ječmene v dlouhodobé monokultuře. Acta Univ. Agric., Fac. Agron. 30, 1982 (3), 111-115.
  22. Kopecký, M.:Vliv dlouhodobé monokultury na tvorbu výnosu a jakost jarního ječmene, Acta Univ. Agric. Fac. Agron. 36, 1988 (2-4), 43-45.
  23. Jurečka, D.: Popisy odrůd. In: Ječmenářská ročenka 2005, VÚPS, Praha, 2004, 55. ISBN 80-86576-11-6.
  24. Procházková, B., Málek, J., Dovrtěl, J.: Effect of different straw management practices on yields of continuous spring barley. Rostl. Výr. 48, 2002, 27-32. Přejít k původnímu zdroji...